Magistrații mureșeni vor dezbateri publice pe codurile penale

Publicat de radiomures, 7 februarie 2017, 17:22 / actualizat: 7 februarie 2017, 21:47
Cele două coduri, penal și de pocedură penală, au fost supuse, anul trecut, în mai multe rânduri, validării constituționalității, a precizat pentru RTM președintele Curți de Apel Tîrgu-Mureș, Florin Dima.
El a subliniat că, la 45 de zile după ce un text a fost declarat neconstituțional, își încetează existența, deci politicienii nu ar mai trebui să includă în noile proiecte ale codurilor articole deja invalidate constituțional:
Curtea Constituțională a declarat în mai multe rânduri dispoziții din Codul penal și Codul de procedură penală ca fiind neconstituționale. Înainte de a redacta un proiect de act normativ pentru modificarea celor două coduri, ar trebui să existe o analiză a specialiștilor, a ceea ce există acum ca reglementare, și în raport cu toate deciziile pronunțate de Curtea Constituțională, să se realizeze un proiect așezat. Proiectul trebuie dezbătut și apoi înaintat Parlamentului spre aprobare. Teoretic, la 45 de zile după ce un text a fost declarat neconstituțional, acela își încetează existența.
Ieri, Adunarea generală a judecătorilor de la Judecătoria Tîrgu-Mureș a decis susținerea mesajului Consiliului Superior al Magistraturii, atât pentru apărarea independenței sistemului judiciar cât și față de adoptarea, de către Guvernul României, a proiectului de ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea codurilor penale.
Președintele Asociației Magistraților din România, Andreea Ciucă, a amintit că, înainte de OUG 13 din 2017, Asociația a atras atenția că asemenea legi penale extrem de importante nu se fac prin ordonanță de urgență ci, obligatoriu, prin dezbatere publică.
Pasul următor, un proiect foarte clar care să fie pus în dezbatere publică adevărată care să implice și magistrații, așa cum spune Curtea de la Strasbourg – chiar în situațiile în care declarațiile lor ar avea implicații politice – atunci când este vorba de modificarea unor coduri. Expunerea de motive de la cele două ordonanțe nu explica aproape nimic, nu motiva aproape nimic, dădea naștere unor discordanțe de natură tehnică, ce duceau la aplicări cu o practică neunitară a respectivelor instituții, în defavoarea justițiabililor.
Guvernul a renunțat deocamdată, după abrogarea celebrei Ordonanțe 13, la proiectul de modificare a celor două coduri.
Ministerul Justiţiei va organiza însă un grup de lucru inter-instituţional pentru legea de modificare a codurilor penale, la care sunt invitaţi să participe reprezentanţi ai sistemului judiciar, societăţii civile şi mediului academic.
Valeriu Russu