Magistrații din Mureș despre înființarea secţiei speciale privind investigarea infracţiunilor din Justiţie

Publicat de radiomures, 14 decembrie 2017, 16:10 / actualizat: 14 decembrie 2017, 18:06
Unele dintre modificările la legile justiției sunt inoportune, altele sunt necesare, crede Judecătorul Sonia Deaconescu de la Tribunalul Mureș.
Aceasta susține înființarea unei secții de investigare a infracţiunilor din Justiţie:
În măsura în care un astfel de judecător, ascultând de propria conștiință și strict pe legea în vigoare, dă anumite soluții care, nu că să nu convină structurii de Parchet, dar să fie soluții de achitare, de restituire de dosare, un asemenea judecător ar putea să fie considerat nedezirabil. Și din acest punct de vedere, ipotetic, ar putea exista situația în care să se dorească stoparea acestui judecător de a da asemenea soluții. Și atunci există un fel de conflict de interese, adică un judecător dă soluții pe rechizitorii făcute de DNA, și aceiași procurori care fac aceste rechizitorii, pot ancheta acești judecători. Și asta eu o văd ca pe o situație de conflict de interese, care ar putea fi înlăturată prin crearea acestei structuri care să se ocupe de infracțiunile afirmativ săvârșite de judecători.”
Asociația Magistraților din România nu e de acord cu înființarea unei direcții independente, cu personalitate juridică, pentru investigarea infracțiunilor săvârșite de judecători și procurori.
Prezentă zilele trecute la Comisia specială parlamentară pentru legile Justiţiei, președintele AMR, Andreea Ciucă, care este și președintele Curții de Apel Tg. Mureș, aspune că opinia este susținută și de colegii săi, care au dezbătut problema într-o adunare generală:
Ne opunem creării unei direcții pentru investigarea infracțiunilor săvârșite de judecători și procurori, întrucât ar rezulta că un fenomen al corupției ar fi în interiorul sistemului, în contextul în care s-ar considera că nu sunt de ajuns DNA, DIICOT și că mai trebuie făcută o direcție specială, cu buget, cu toată conducerea și independența funcțională. Ori, cum putem să vorbim de așa ceva, când, așa cum s-au prezentat cifrele în Parlament, chiar de către CSM, în ultimii trei ani au fost condamnați definitiv 14 judecători și procurori, o cifră foarte mică. În acest context, cum să vorbim de un fenomen infracțional?”
Luni vor începe dezbaterile privind amendamentele depuse la pachetul de legi ale justiţiei Este vorba despre statutul magistraţilor şi legile privind organizarea judiciară şi funcţionarea CSM.
Tot luni membrii Comisiei vor începe dezbaterile privind transpunerea în legislaţia naţională a Directivei Europene privind prezumţia de nevinovăţie şi dreptul de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale.
Valeriu Russu