Magistrații cer suspendarea, pentru două luni, a activității instanțelor din România
Publicat de Corina Muntean, 10 noiembrie 2020, 14:57 / actualizat: 10 noiembrie 2020, 23:50
Asociaţii ale magistraţilor au solicitat Consiliului Superior al Magistraturii şi Ministerului Justiţiei să adopte de urgenţă o strategie comună şi unitară de combatere a efectului pandemiei de COVID-19 în instanţe şi Parchete.
Potrivit președintelui de onoare a Asociației Magistraților din România, Viorica Costiniu, suspendarea e necesară din cauza numărului mare de cazuri de Covid-19. Totodată, se suprapune cu perioada sărbătorilor de iarnă, când activitatea instanțelor și parchetelor este oprită:
O suspendare a activității pentru două luni ar permite celor autorizați, și sper că Ministerul Justiției să dea curs normelor OSCE, dezinfectarea tuturor spațiilor instanțelor și parchetelor și efectuarea de teste antigen asupra personalului. Altfel, deși judecătorii și grefierii au făcut aceste teste pe propriile lor resurse financiare, nu e suficient. Este nevoie de o strategie unitară, națională, numai cu o astfel de abordare se poate lupta organizat cu această pandemie.
Zece angajați ai Curții de Apel Târgu Mureș sunt infectați cu noul coronavirus, inclusiv președintele și vicepreședintele instanței. De asemenea, mai mulți angajați se află în izolare, după ce au intrat în contact cu persoane infectate cu SARS- CoV-2.
Curtea de Apel nu și-a suspendat activitatea, însă au fost adoptate măsurile necesare de igienizare a spațiilor și protecția sanitară, atât a angajaților cât și a publicului, a precizat expert Biroul de informare și relații Publice Anuța Liliac:
Ieri a fost emisă de către președintele cu atribuții delegate, o decizie prin care s-au luat măsuri similare celor aprobate anterior, de către Colegiul de conducere. Telemunca a fost deja organizată din perioada stării de urgență și este facilitată de aplicația Infodosar. Iar în acest moment munca este organizată în grupe distincte de personal, cu o pauză de o oră între grupe. Se continuă și programul de igienizare și curățenie, se folosesc lămpile cu UV în fiecare sală de judecată, după fiecare sedință. S-au solicitat și se solicită în continuare lunar, alocarea sumelor de bani de către Ministerul Justiției pentru materiale de protecție și produse de curățenie și dezinfecție, atât pentru aparatul propriu cât și pentru celelalte instanțe din aria de competență.
La instanțele arondate Curții de Apel Târgu Mureș, mai mulți grefieri sunt confirmați pozitiv și se află în izolare, cele mai multe cazuri înregistrându-se la Tribunalul Mureș, a explicat Emilia Cordoș, grefier la Curtea de Apel Târgu Mureș:
Avem cazuri, de exemplu la secția Penală de la Tribunalul Mureș, din 8 grefieri, 6 sunt în izolare dintre care unul confirmat pozitiv. În acest moment, pe toată Curtea de Apel, săptămâna trecută am făcut așa un sondaj, sunt undeva la 10 persoane infectate, dar fiecare cu contacți direcți în rândul colegilor, care la fel trebuie să stea în izolare 14 zile; avem colegi care stau cu toată familia în izolare de 14 zile, cu telefoane la DSP fără ca nimeni să ia vreo măsură.
Potrivit unui comunicat remis Ministerului Justiției și semnat de mai multe uniuni naționale ale judecătorilor, magistraţilor, procurorilor și grefierilor, unele instanţe sunt în situaţii limită din cauza lipsei de personal, cauzate de Covid -19.
Conform sursei citate, lipsa unui protocol între Ministerul Justiţiei şi Direcţia de Sănătate Publică privind anchetele epidemiologice şi strategia de testare în instanţe şi Parchete a creat grave sincope.
Valeriu Russu