Magistrații cer CSM și Ministerului Justiției măsuri unitare pentru combaterea coronavirusului
Publicat de MIRELA ROTAR, 9 noiembrie 2020, 12:15
Asociaţii ale magistraţilor au solicitat Consiliului Superior al Magistraturii şi Ministerului Justiţiei să adopte de urgenţă o strategie comună şi unitară de combatere a efectului pandemiei de COVID-19 în instanţe şi Parchete. Solicitarea vine ca urmare a creşterii accentuate a riscului de contaminare, asociațiile semnalând, totodată, că, din cauza lipsei de personal, s-a ajuns în situaţii ‘limită’.
Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, Asociaţia Magistraţilor din România, Asociaţia Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului şi Asociaţia Procurorilor din România, arată că, după starea de urgenţă, toate dosarele suspendate pe o perioadă de 2 luni au fost repuse pe rol, adăugându-se celor înregistrate în aceeaşi perioadă şi celor generate de măsurile luate de autorităţi în pandemie. Ca atare, volumul de muncă a crescut şi trebuie gestionat, în lipsa oricăror derogări, ca şi cum situaţia ar fi una normală.
Astfel, unele instanţe au anunţat deja suspendarea judecării cauzelor cu excepţia celor urgente, în altele se preschimbă termene sau se acordă termene lungi de judecată ori, dimpotrivă, se gestionează în continuare şedinţe cu zeci de dosare, se menţionează în comunicat. Conform magistraților, instanţele şi Parchetele mici sunt în mod deosebit afectate, deoarece îmbolnăvirea personalului pune în pericol posibilitatea de funcţionare a acestora.
De asemenea, lipsa unui protocol între Ministerul Justiţiei şi Direcţia de Sănătate Publică privind anchetele epidemiologice şi strategia de testare în instanţe şi Parchete a creat ‘grave’ sincope în activitate.Asociațiile magistraților solicită factorilor responsabili adoptarea unei strategii comune de combatere a efectului pandemiei de COVID-19 în instanţe şi Parchete.