Magistrat mureșean: Grațierea trebuie făcută doar după o dezbatere publică și parlamentară
Publicat de radiomures, 19 ianuarie 2017, 19:05
Magistraţii din România apreciază că modificările legislative la cele două coduri nu ajută justiţia şi lupta anticorupţie.
Cele mai multe critici au venit de la Parchetul General şi DNA, iar CSM spune că magistraţii trebuie să fie consultaţi.
Președintele Curții de Apel Tîrgu-Mureș, Florin Dima, este de părere că o astfel de măsură nu poate fi luată prin ordonanță de urgență, având nevoie și de avizul instituțiilor din justiție.
În plus, spune magistratul, zvonurile despre grațieri pot să declanșeze și tulburări în penitenciare:
O măsură de grațiere trebuie să treacă printr-o discuție publică și o dezbatere parlamentară, nu prin ordonanță de urgență – CSM-ul este una dintre instituțiile care trebuie să-și dea un aviz. De ce să dăm măsuri de grațiere pentru fapte de corupție? Și trebuie să aibă în vedere, cu adevărat, situația penitenciarelor. Grațierea nu poate să rezolve decât pentru o perioadă foarte scurtă de timp problema supraaglomerări, singura soluție, una solidă și pe termen lung este realizarea unor spații noi.”
Și purtătorul de cuvânt al Tribunalului Mureș, judecătorul Sonia Deaconescu, a vorbit despre supraaglomerarea penitenciarelor, motiv pentru care România are multe hotărâri de condamnare de la CEDO.
Totodată, spune judecătorul, în proiectul de OUG privind grațierea există prevederi care ridică semne de întrebare:
Avem o problemă cu condițiile din instituțiile de detenție, în sensul că România are multe hotărâri de condamnare de la CEDO pe acest aspect. Apoi, nu se justifică grațierea unei părți de pedeapsă la ce care au pedepse cu suspendarea condiționată a executării, pentru că aceștia oricum nu ajung în penitenciar. Ridică semne de întrebare faptul că nu sunt exceptate de la grațiere niciun fel de infracțiuni, atunci când se grațiază jumătate din pedeapsă pentru cei peste 60 de ani sau care au în întreținere un minor sub 5 ani – pot fi persoane care au săvârșit infracțiuni deosebit de grave, cum sunt violuri, pedofilii, infracțiuni cu violență, cu privire la care nu este normal să beneficieze de clemență.”
Decanul Baroului Mureș, Nicolae Galdea, susține că proiectul legii grațierii este extrem de necesar, dar există rezerve din partea societății civile că s-ar da cu dedicație pentru anumite persoane:
Pe o statistică a Ministerului Justiției există condamnări împotriva statului român, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în jur de 460 de milioane de euro. Apoi, trusturi de presă vor da mesaje pentru public, ca aceste două ordonanțe (că discutăm și de grațiere și de modificarea Codului Penal), sunt date cu dedicație. În multe cazuri, aceste lucru pot fi aplicate și pentru anumite persoane, dar privite la modul general, din punctul meu de vedere ca avocat, ambele inițiative sunt în regulă.”
La Penitenciarul Tîrgu-Mureș vor începe în acest an lucrări pentru crearea a circa 50 de noi spații de detenție.
Există, de asemenea, un proiect prin care să se creeze alte 150 de locuri de detenție la ferma agrozootehnică a Penitenciarului din comuna Sâncraiu de Mureș, ceea ce ar reduce gradul de ocupare de la 140 la 100 la sută.
Acum, în Penintenciarul Tîrgu-Mureș se află 430 de deținuți, a precizat pentru RTM purtătorul de cuvânt Alin Pop:
În ce privește Penitenciarul Tîrgu-Mureș, gradul de ocupare este în jur de 140 la sută. Administrația penitenciarului face eforturi pentru crearea unor noi spații în interiorul penitenciarului, undeva la 50 de locuri. Pe termen mediu, avem promisiuni de finanțare a creării cam a 150 de locuri de detenție, la Grădina agrozootehnică din Sîncraiul de Mureș – urmează să se facă studiile de prefezabilitate și fezabiltate. În ceea ce privește condițiile de muncă ale personalului din Penitenciar, se fac îmbunătățiri în permanență.”
Sute de persoane au manifestat pentru susţinerea justiţiei în capitală, dar şi la Cluj-Napoca, Sibiu sau Timişoara.
Oamenii se tem şi că cele două ordonaţe sunt făcute cu dedicaţie şi că ar putea scăpa de pedepse multe persoane cu nume cunoscute din lumea politică sau din administraţie.
Ascultătorii RTM cred că autoritățile trebuie să ia măsuri pentru ca România să scoape de penalitățile CEDO pentru supraaglomerarea penitenciarelor, dar nu e bine ca anumite persoane să scape de condamnări în acest mod:
De ieri de la prânz proiectele celor două acte normative au devenit publice, şi se află pe site-ul ministerului justiţiei.
Instituțiile din Justiţie au termen până la 23 ianuarie să îşi expună punctele de vedere deoarece Guvernul intenţionează să ia în discuţie cele două ordonanţe de urgenţă la şedinţa din 25 ianuarie.
Consiliul Superior al Magistraturii a anunţat că va analiza pâna în 27 ianuarie solicitarea Ministerului Justitiei de avizare a celor două proiecte de ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codurilor Penale şi gratierea unor pedepse.
Valeriu Russu