Maghiarii din România se simt abandonați de americani
Publicat de radiomures, 28 februarie 2016, 14:20
Senatorul Marko Bela a declarat ieri, la ședința Consiliului Reprezentanților Unionali de la Tîrgu-Mureș, că e bine că ambasadorul SUA laudă aplicarea legilor în România, însă nu mai spune nimic de problema maghiarilor.
Acest lucru e inadmisibil, spune Marko Bela, care susține că în 1990 comunitatea maghiară din România era o prioritate pentru guvernul american:
Suntem într-o situație foarte, foarte gravă, foarte serioasă dar trebuie să ne folosim de libertatea de exprimare. Un lucru pur și simplu înspăimântător, să critici ambasadorul SUA, dar nu este admisibil ca ambasadorul după fiecare lege, după fiecare intervenție a autorităților, a justiției, ambasadorul să dea o declarație și să spună lucruri pozitive, dar să nu spună absolut nimic despre ceea ce se întâmplă cu comunitatea noastră. Este vorba despre 1,3 milioane de oameni, de etnie maghiară. Situația lor nu mai contează? Pentru că situația lor era importantă în 1990. Este inadmisibil.”
Senatorul UDMR mai spune că este evidentă necesitatea unei „povești de succes”, între România și Ungaria, de cooperare între cele două state, dar este evidentă și influența pe care SUA o dorește în regiune.
Chiar dacă se rezolvă problemele generale, economice între cele două țări, problemele minorității maghiare rămân, susține Marko Bela:
E foarte bine ca Ungaria și România să fie țări vecine și prietene din nou și să rezolvăm problemele generale și cele două țări să se îndrăgească reciproc. Da, e foarte bine, e și asta o strategie, dar ce se întâmplă între timp cu noi, aici? Foarte mulți spun că tensiunile interetnice nu mai reprezintă nici o problemă în Europa Centrală și de Est, dar în același timp vedem foarte bine ce se întâmplă în Ucraina. Și dacă SUA vrea să aibă influență, un cuvânt greu de spus în această regiune geografică, foarte bine. Dar atunci nu poate să nege existența acestor probleme, acestor tensiuni interetnice”.
Marko Bela spune că prioritățile UDMR de acum 26 de ani nu s-au schimbat , iar acestea sunt păstrarea identității naționale, a limbii materne și autonomia.
Acesta consideră că nu s-au mai făcut pași înainte în privința drepturilor minoritare, deoarece acum trebuie să apere și să protejeze ceea ce au câștigat până acum.
Cristina Bulbescu
Foto: www.nineoclock.ro