Maghiarii din așa zisul Ţinut Secuiesc se opun înregistrării cozonacului secuiesc ca produs tradițional

Publicat de radiomures, 21 martie 2016, 11:19
Aceștia au reacţionat cu consternare la anunţul făcut de ministrul român al agriculturii cu privire la recunoaşterea kürtőskalács – cozonacul secuiesc – ca produs cu Indicaţie Geografică Protejată, scrie în ediţia de azi ziarul ungar „Magyar Nemzet”, citat de Agenţia de Presă MTI.
Directorul executiv al Comisiei Internaţionale pentru Kürtőskalács, Zoltán Albert, a amintit că, prima dată, reţeta cozonacului secuiesc a fost descrisă în cartea de bucate din 1784 a contesei Mikes Mária, şi nu este creaţia unei românce, aşa cum a susţinut ministrul agriculturii, Achim Irimescu.
Zoltán Albert nu este de acord nici cu intenţia României de a obţine pentru cozonacul secuiesc cerificatul Comisiei Europene pentru Indicaţie Geografică Protejată, deoarece ar fi mai bine dacă, toată lumea ar putea prepara kürtőskalács, respectând reţeta originală.
Foto: alfahir.hu