Luna ar apărea mai strălucitoare decât Soarele, dacă ochiul uman ar putea vedea razele gamma

Publicat de MIRELA ROTAR, 19 august 2019, 13:23 / actualizat: 21 august 2019, 22:55
Luna ar apărea mai strălucitoare decât soarele, dacă ochiul uman ar putea vedea radiații cosmice de energie ultra-înaltă, potrivit unor experți care au analizat datele obținute de către Telescopul spațial Fermi al NASA.
Mario Nicola Mazziotta și Francesco Loparco, de la Institutul Național de Fizică Nucleară din Bari, au analizat strălucirea razelor gamma ale Lunii pentru a înțelege mai bine un alt tip de radiații din spațiu: mișcarea rapidă a particulelor numite raze cosmice.
“Razele cosmice sunt în general protoni accelerați de către unele dincele mai energice fenomene din univers, precum undele exploziilor unor stele”, a explicat Mazziotta.
Razele gama, descoperite în anul 1900 de către Paul Villard (1860-1934), fizician şi chimist francez sunt unde electromagnetice cu frecvențe foarte mari, produse de interacțiuni între particule subatomice, (cum ar fi in dezintegrările radioactive sau la ciocnirea și anihilarea unei perechi electron – pozitron), fiind purtătoare de energie ridicată și deci foarte penetrante, în consecință foarte periculoase pentru sănătatea omului. Cele mai puternice surse de raze gamma sunt: Soarele (în special atunci când se produc erupții solare), stelele neutronice, pulsarii, quasarii, magnetarii.
Pentru că particulele sunt încărcate electric, sunt puternic afectate de câmpurile magnetice, care nu există pe Lună. Ca rezultat, chiar și razele cosmice cu puțină energie pot ajunge la suprafață, transformând Luna într-un detector de particule. Când razele cosmice lovesc, acestea interacționează cu suprafața prăfoasă a Lunii, numită Regolit, pentru a produce emisii de raze gamma. Luna absoarbe majoritatea acestor raze gama, dar unele scapă.
Dana Boieriu