Luna aceasta se va rezolva problema terenului pentru Centrul de Mari Arși de la Tg.Mureș
Publicat de MIRELA ROTAR, 4 august 2021, 14:21 / actualizat: 14 august 2021, 14:06
Consiliul Județean Mureș și Consiliul Local Tg. Mureș trebuie să găsească rapid o soluție pentru terenul pe care se va construi Centrul de Mari Arși.
Astfel, cele două foruri deliberative trebuie să emită actul prin care terenul să poată fi preluat de Ministerul Sănătății.
Avocatul Ciprian Dobre a explicat că trebuie realizat un act de partaj pentru ca terenul să ajungă în proprietatea Ministerului Sănătății pe perioada construcției:
Soluția este foarte simplă, vorbim de un act de partaj al terenului între cele două instituții. Oricum, Consiliul Județean cu o hotărâre și Primăria municipiului Tg. Mureș doar cu o adresă, au fost de acord cu această investiție.
Primarul Tg. Mureșului, Soós Zoltán, a anunțat că luna aceasta Oficiul de Cadastru Mureș va aviza partajarea terenului, după care Consiliul Județean și cel Local pot vota, punând capăt unei dispute vechi de 18 ani:
Terenul de lângă spital este dat către OCPI spre avizare și când primim avizarea se aprobă împărțirea terenului, care a fost propusă de către noi și e forma legală pe care o pot accepta atât consilierii județeni cât și consilierii locali. Noi o să rezolvăm în luna aceasta problema, primim actul oficial de la OCPI și se votează.
Prefectul Mara Togănel e convinsă că juriștii Consiliului Județean și cei ai Primăriei Tg. Mureș vor elabora acte conforme, pe care Prefectura să le poată aviza ulterior:
Instituția prefectului Mureș se va pronunța în ceea ce privește legalitatea hotărârilor de CL Tg. Mureș și CJ Mureș. Am convingerea că echipele de juriști ale Primăriei și CJ Mureș vor elabora hotărâri în conformitate cu toate prevederile legale în vigoare, referitoare la partajarea terenului aferent spitalului.
În calitate de medic, președintele PNL Tg. Mureș, Horațiu Suciu a subliniat că în condițiile în care proiectul a fost lansat cu 7 ani în urmă, la ora aceasta ar fi trebuit să fie finalizat.
E vorba de un act administrativ prin care să se pună la dispoziția ministerului Sănătății acest teren, ca să se vină în întâmpinarea pacienților, care au mare nevoie, și a medicilor care, contrar a ceea ce se crede, nu se scaldă într-un lux al fluxurilor și al circuitelor medicale ci, din contră, zi de zi suntem oarecum constrâși de a face anumite compromisuri care ne periclitează nouă siguranța locului de muncă.
Prin Hotărârea de Guvern din 28 iulie au fost aprobați indicatorii tehnico-economici pentru construirea Centrului de Mari Arși de la Tg. Mureș, un obiectiv inițiat în 2014 și care acum a intrat în linie dreaptă. Termenul de execuție este de 3 ani, iar lucrările ar trebui să înceapă în această toamnă.
Alte două centre de mari arși vor fi construite la București și Timișoara.
Valeriu Russu