”Lumânarea de Paști înseamnă Învierea lui Isus”
Publicat de radiomures, 1 mai 2016, 16:00
Deși în popor se dau mai multe semnificații luminii purtate în mâini de credincioși în noaptea sfântă de Înviere, semnificația reală a luminii pascale este biruința Vieții, deci a lui Hristos, asupra morții.
Acest lucru reiese și din slujba Învierii săvârșită noaptea trecută în toate bisericile creștine din lume.
Unele superstiții spun că lumânarea pascală aprinsă în biserică de preot trebuie adusă acasă și stinsă de grinda casei, iar semnul lăsat de fumul ei prin stingere indică numărul anilor casei respective.
De asemenea, se spune că dacă lumânarea de la slujba Învierii va rămâne aprinsă tot drumul până acasă, dorințele purtătorului ei se vor împlini.
Lumina de Paști este însă în sufletele noastre, spun credincioșii, dar și protopopul greco-catolic din Tîrgu-Mureș, Dan Fodor:
Lumânarea de Paști înseamnă Învierea lui Isus”
Este calea către bine, către fericire. Este lumina care trebuie să ne ghideze toată viața. Este lumina care e Hristos, de fapt.”
Înseamnă lumina pe care Isus Hristos ne-a dat-o pe pământ.”
Viață! Viață! Hristos ne dă o viață nouă, celor păcătoși!”
Folosim această expresie: să ducem acasă lumina! De multe ori nu se intră în Biserică tocmai pentru a duce acasă lumina. Dragii mei, lumina lui Hristos o luăm în sufletele noastre, și este important să înțelegem lucrul acesta, atunci putem duce acasă și păstra cu noi lumina, nu mergând cu o lumânare aprinsă. Sigur, este un gest simbolic dar este doar simbolic. Dacă doriți, la ieșire (din Biserică) eu vă pot oferi din nou lumânarea să vă aprindeți lumânările și să mergeți în pace acasă…”
Unii creștini păstrează lumânarea tot anul și o aprind în zilele cu necazuri sau greutăți.
Alții afumă cu ea vitele, iar vânătorii o folosesc ca pe un fel de semn bun pentru activitatea lor.
Cristina Bulbescu