Lucrătorii români și străini din sectorul HoReCa au nevoie de calificare

Publicat de MIRELA ROTAR, 23 august 2021, 15:22
În AJOFM Brașov sunt deja 73 de persoane înscrise la cursurile de calificare, iar cele din HoReCa, cuprinse în cadrul Centrului de Formare, sunt abia la început, fiind deschise înscrierile.
În medie, sunt oferite câte 15 locuri pentru fiecare domeniu de calificare, în condițiile în care anul trecut nu s-au organizat astfel de cursuri a explicat directorul AJOFM Brașov, Liliana Dragomir:
Agenția Județeană de Formare și Ocupare a Forței de Muncă Brașov organizează în această lună cursuri de formare profesională pentru bucătari, iar în luna septembrie vom organiza cursuri pentru ospătari, de asemenea, în perioada următoare pentru administratori de pensiune, pentru recepționeri hotel, cameriste, cofetari-patiseri, în ideea de a putea asigura necesarul de forță de muncă în domeniul HoReCa, domeniu de activitate care este deficitar.
Regimul persoanelor care vin din străinătate e diferit, fiind aduse prin contracte și considerându-se pregătite într-un anumit domeniu de activitate, a precizat șefa AJOFM Brașov, Liliana Dragomir.
Toate aceste proceduri legale sunt greoaie și nu ajută hotelierii din România să aducă muncitori din afara Uniunii Europene, în condițiile în care pandemia a determinat o treime din angajații români calificați din HoReCa să plece.
Federaţia Industriei Hoteliere din România solicită Oficiului de Imigrări creşterea plafonului şi simplificarea procedurilor de aducere a străinilor, a declarat preşedintele FIHR, Călin Ile:
Ne vedem nevoiți să solicităm creșterea numărului de persoane care vin la muncă în România din străinătate, în special din țările Asiei de Sud-Est. Mai avem de lucru la normele de aducere a lor și anume să existe o oarecare predictibilitate și o legătură mai strânsă între angajator și angajați. Sperăm ca pe termen lung vom reuși să investim în forța de muncă românească, să mărim salariile în așa fel încât să devenim mai atractivi, atât pentru românii care doresc să muncească în turism, cât și pentru cei plecați în diaspora și care poate ar dori să se întoarcă, dacă veniturile și condițiile ar fi mai bune și în România.
Șeful FIHR susține ideea ministrului Economiei, Claudiu Năsui, de a exista taxe zero pentru primii 2.300 de lei primiți, adică salariul minim, precum și legalizarea bacșișului.
Guvernul a aprobat, pe data de 11 august, suplimentarea la 50.000 a contingentului de lucrători din afara U.E. care pot solicita drept de muncă în acest an în România, dublând astfel numărul de muncitori non-comunitari aprobaţi la începutul anului.
Valeriu Russu