Lucrările la Autostrada Sibiu-Pitești ar putea suferi întârzieri
Publicat de Rotar Mirela, 23 noiembrie 2022, 11:09
Arheologii Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan” și din cadrul Biroului Situri Arheologice al CNAIR s-au deplasat în teren pentru a verifica dacă informațiile documentate și semnalate de Comisia LIMES cu privire la prezența unor vestigii romane pe secțiunea 2 a Autostrăzii Sibiu-Pitești ar putea determina întârzieri în realizarea proiectului de infrastructura rutieră.
Potrivit CNAIR, este vorba de urme săpate în stâncă și care ar fi fost folosite pentru drumul roman și o peșteră antropică de mici dimensiuni. Urmele semnalate nu au fost identificate la faza Studiului de fezabilitate, deoarece ampriza autostrăzii se află în partea superioara a versantului.
Șeful Biroului Situri Arheologice din cadrul CNAIR, arheolog Carmen Bem Miu:
Nu sunt afectate castrele de pe limesul Alutanus, și în acest moment se face doar o verificare a unor amplasamente despre care înainte nu se cunoștea absolut nimic. Autostrada trece pe la partea superioară a acestui versant și, prin urmare, zona aceasta din partea inferioară a versanului nu este afectată. În momentul de față nu putem vorbi despre nicio lucrare blocată, mai ales că sunt colegii de la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din București, care realizează diagnosticul arheologic intruziv pe acest teren, pentru verificarea potențialului arheologic al zonei.
Conform reprezentanților CNAIR, Castrul roman de la Racovița, cel mai apropiat monument istoric de traseul autostrăzii Sibiu-Pitești, va fi afectat doar vizual de obiectivul de infrastructură rutieră. În această zonă, la o distanță de circa 18 metri, se va realiza un viaduct a cărui lungime a fost prelungită tocmai pentru a nu avea impact asupra structurii castrului.
De asemenea, drumarii asigură că pilele viaductului se vor realiza prin fundare indirectă astfel încât vibrațiile să nu afecteze zidurile rămase în elevație.
Virgil Natea