Lucrările de la examenele naționale vor fi corectate digital
Publicat de Rotar Mirela, 2 octombrie 2023, 14:00
Ca procedură, tezele se scanează, se încarcă în platformă anonimizat și fiecare teză este alocată la doi evaluatori, care pot fi din localități diferite. Dacă între cei doi evaluatori apare o diferenţă mai mare de un punct, atunci este numită o altă comisie.
Inspectorul școlar general adjunct al județului Mureș, Fănică Niță, a arătat că noul sistem are avantaje și de timp, dar și financiare.
Este, în primul rând, un câștig de timp, care, înainte, se consuma cu transportul lucrărilor la evaluare, respectiv la contestații, implicit și un câștig financiar, asociat acestui transport. Presupune o mai mare rigoare, sigur că presupune și operatori cu abilități informatice foarte bune.
Noul sistem este salutat și de părinți, nemulțumiți de diferențele mari de corectare înainte și după contestații.
Președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache:
Eu cred că e un lucru foarte bun și pentru simplul fapt că încercăm să eliminăm erorile. Nu vor mai fi nici discuții pe tema asta, plus, uitați-vă la diferențele de la contestații, chiar dacă au fost foarte multe, diferențele au fost foarte mici, de până la 0,5, ceea ce este un lucru foarte bun, pentru că aveam diferențe și de trei puncte între lucrări.”
Evaluarea digitală a fost aplicată pentru prima dată în sesiunea de toamnă a bacalaureatului din acest an, cu rezultate pozitive.
Fănică Niță:
Sistemul a funcționat foarte bine. Prima zi, evident, a fost o zi cu provocări suplimentare dar, în următoarele zile, totul a decurs mult, mult mai rapid.
Noua lege a Învățământului Preuniversitar prevede că toate evaluările și examenele naționale vor fi standardizate și susținute în format digital în toată țara din anul școlar 2027-2028.
Evaluarea standardizată reprezintă o testare de tip grilă.
Profesorii nu sunt implicați în evaluarea testelor, iar răspunsurile sunt generate pe loc, la finalul testului.
Autor: Raluca Creț