Locuri de muncă automatizate prin intermediul tehnologiei existente

Publicat de Corina Muntean, 16 iunie 2020, 08:36 / actualizat: 9 august 2020, 12:00
Conform unui studiu realizat de London School of Economics la începutul acestui an, 47% din numărul total de locuri de muncă de la nivel global poate fi automatizat prin intermediul tehnologiei existente.
Spre surprinderea unora locurile de muncă care sunt cele mai ușor de automatizat nu sunt întotdeauna cele care presupun muncile fizice, ci cele care presupun procesarea unui volum mare de date și sarcini repetitive. Prin urmare, o persoană care prepară sandwich-uri la un fast-food are cel puțin în prezent un loc de muncă mai greu de înlocuit de un robot decât un tânăr care își face stagiatura la o firmă de avocatură. Asta pentru că tânărul întreprinde în mare parte sarcini repetitive care pot fi înlocuite destul de ușor de către un robot virtual cunoscut și sub denumirea de robotic process automation sau RPA pe scurt. Însă, locurile de muncă care presupun efort fizic dar foarte puțin contact cu alți oameni, aici mă refer la locurile de muncă din fabrici de exemplu sau din centrele de procesare a comenzilor online făcute pe eMAG sunt înlocuite de roboți într-un ritm rapid, mai ales după criza cu COVID-19. Așadar, locurile de muncă cele mai sigure în viitor sunt cele care implică mult contact cu oamenii și cele care presupun sarcini fizice greu de realizat de către roboți.
Automatizarea are un impact profund asupra tuturor locurilor de muncă, însă unele sunt mai susceptibile decât altele să fie transformate radical de către tehnologie. Locurile de muncă care pun în valoare relațiile interumane vor fi cele mai rezistente.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Ascultati rubrica Pilula de viitor, realizată de Virgil Natea, de luni până miercuri, la ora 9:20, în emisiunea ”Bună dimineața, Transilvania!”, pe frecvențele de 102,9 FM sau 98,9 FM.