Locuitorii de pe Valea Arieșului sunt protejați de un baraj reabilitat complet

Publicat de Corina Muntean, 30 iulie 2018, 15:22 / actualizat: 30 iulie 2018, 18:04
Barajul de la Mihoieşti, județul Alba, a început ca o acumulare nepermanentă, în 1980. Investiția a fost reluată în 1996, când au demarat lucrările de punere în siguranţă a barajului şi transformarea sa din acumulare nepermanentă în acumulare permanentă.
Valoarea totală a investiţiei efectuate în cei 22 de ani se ridică la peste 73 de milioane de lei.
Lucrările au fost prezentate la sfârșitul săptămânii trecute și deschid poarta și turiștilor care vor să petreacă momente de liniște în mijlocul naturii.
Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș.
Scopul inițial al acestei acumulări a fost de a deservi activitățile miniere din zonă cu apă industrială. Ulterior s-a constatat, în urma inundațiilor din 1993 și 1995 că este extrem de util și important ca această acumulare nepermanentă să se transforme într-o acumulare permanentă și să aibă rolul de prevenire a inundațiilor în aval de baraj, lucru care, chiar dacă s-a derulat în 20 de ani, important este că s-a finalizat și putem transmite oamenilor din zonă, mii de oameni, cu foarte multe localități, că pot să stea liniștiți atunci când văd că afară plouă în cantități mari.”
Directorul Administrației Bazinale de Apă Mureș, Cristian Bratanovici, a explicat că barajul este calculat să oprească debite mari de apă.
Barajul are ca principal scop atenuarea undelor de viitură, a debitelor maxime de pe Arieș, este calculat la probabilitatea de 2%, deci la probabilitatea ca zona să fie inundată la 50 de ani. De asemenea, barajul asigură un debit pentru sucursala CTTA-ului, operatorul regional, care asigură apa potabilă, și a fost gândit și pentru scop industrial.”
Lungimea coronamentului barajului este de 215 metri, înălţimea maximă – de 25 de metri, iar lacul de acumulare are un volum total de aproape 10 milioane metri cubi.
Raluca Creţ