„Lociolitul” sau udatul fetelor în a doua zi a Paştelui catolic este un străvechi obicei care se păstrează în majoritatea localităților din judeţul Covasna
Publicat de radiomures, 28 martie 2016, 14:19
În a doua zi a Paștelui catolic, băieţii şi bărbații umblă din casă în casă să stropească doamnele și domnișoarele cu apă de izvor sau cu parfum, ca să nu se ‘ofilescă’, să aibă noroc, să fie frumoase, sănătoase și să dea naștere la copii sănătoși. Fiecare spune câte o mica poezie, cea mai cunoscută fiind “ Eu sunt micul grădinar / Cu sticluţa-n buzunar / Şi-am venit la dumneavoastră / Să ud floarea din fereastră”. Dar stropitorii care vor să fie orginali își compun singuri poeziile, presărându-le cu glume și cu epitete potrivite fiecărei fete.
După ce sunt stropite, fetele îşi răsplătesc musafirii cu ouă roşii, prăjituri, cozonac, vin şi palincă. Ouăle încondeiate au fiecare câte o semnificaţie, transmisă prin culoare sau modelul desenat pe acesta. Spre exemplu motivele florale semnifică dragostea, iar un ou albastru înseamnă că baiatul care l-a primit nu e binevenit.
Obiceiul stropitului ar avea, se spune, rădăcini foarte vechi, de mai bine de două mii de ani, de când evreii i-ar fi stropit cu apă pe adepții lui Iisus care aduceau vestea Învierii. Se spune că fetelor rămase nestropite de Paști nu le va merge prea bine, dar nici bărbații care ignoră acest obicei nu vor avea un an foarte bun.
Mara Deleanu
Foto: www.voceatransilvaniei.ro