Localnicii din satul mureșean Sânmihai se pregătesc de ”Fugăritul Pogăniciului”

Publicat de Corina Muntean, 6 aprilie 2018, 16:47
Unul din cele mai vechi obiceiuri păstrate încă în Mureș, de Paști, este sărbătoarea celui mai harnic tânăr agricultor din sat.
În Sânmihai de Pădure nu este prima zi de Paști fără cursa „Pogăniciului”.
Primul fecior care iese la arat este fugărit de alți tineri pentru a fi prins și aruncat în apa pârâului, povestește localnica Maria Bucin Crișan:
De când mă știu eu la noi n-a fost niciun an fără obiceiul Pogăniciului. Băieții se urmăresc între ei care să iasă mai devreme la plug și care iese primul la hotar e considerat cel mai harnic fecior din sat și este sărbătorit în ziua de Paști. După ce se termină slujba, desculți și dezbrăcați, așa e și Pogăniciul, așa sunt și fugarii după el și până la urmă dacă reușesc să-l prindă, îl aduc și îl aruncă în apă”
Dacă ajunge în pârâu, tânărul trebuie să le facă cinste celor care l-au prins.
Dacă nu, el este cel care va fi cinstit pentru că reușește să ajungă în curtea bisericii, ne spune Maria Bucin Crișan:
Se suie în turnul bisericii și trage clopotele în semn de biruință. După ce se coboară din turn, îl așteaptă lumea. Pogăniciul stă pe spate, cu mâinile întinse, cum a stat și Domnul Iisus pe cruce, cu capul într-o parte și îl înconjurăm cu ouă roșii. Și se cântă Hristos a Înviat.”
Sărbătoarea Pogăniciului din Sînmihai de Pădure se încheie pentru localnici cu mâncare, băutură, cântece și voia bună dată de bucuria Învierii Domnului.
Marcela German