Localnicii din Întorsura Buzăului oferă turiștilor preparate tradiționale

Publicat de MIRELA ROTAR, 10 martie 2021, 16:14 / actualizat: 10 martie 2021, 17:25
Prin programul numit ”Gastro local” gospodarii îşi deschid, în propriile case, puncte de preparare şi de servire a mâncărurilor pentru turişti.
Primarul orașului Întorsura Buzăului, Radu Urdă, a explicat că ideea a fost preluată de la vecinii din localitatea Vama Buzăului, care deja au deschis câteva astfel de puncte de servire în casele oamenilor.
Sunt însă și câteva condiții pentru a putea înființa astfel de bucătării locale. Tocmai de aceea, astăzi, la Liceul „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului, au fost prezenți, la un schimb de experiență, reprezentanți ai DSV și ai mai multor primării din zonă, a precizat pentru Radio Tg.Mureș primarul Radu Urdă:
La această discuție au venit primari din Valea mare, din Belin, Sita, primăria Barcani. În primul rând trebuie să ai un certificat de producător local, să produci în gospodăria proprie anumite produse. Trebuie să iei legătura cu cei de a Asociația ”Gastro local”, se face un curs , cel de la DSV, pentru un minim de informații referitoare la siguranța alimentară, să ai un minim de dotare, de condiții, o toaletă separată de cea din gospodărie. Apoi, bucătăria casei se poate autoriza, și majoritatea celor care sunt autorizați la momentul de față au început cu livingul, cu sufrageria casei, acolo au amenajat punctul de servire a mesei, mai rustic, fiecare cum a crezut de cuviință.
Proiectul ar putea fi introdus în toate localitățile din zonă cu o siglă comună, de ”Gastro Local”.
Oferta alimentară și prețurile urmează să fie afișate la toate casele unde se poate servi masa, pentru a informa turiștii care traversează zona de curbură a Carpaților.
Valeriu Russu