Localitatea Bran nu poate să devină staţiune turistică de interes naţional
Publicat de radiomures, 19 decembrie 2013, 12:30 / actualizat: 12 martie 2015, 12:09
Cauza ar fi starea deplorabilă în care se află DN 73 dintre Râşnov şi Bran.
Ministerul Turismului şi Dezvoltării a respins cererea edililor din Bran de a da localităţii statutul de „staţiune turistică de interes naţional”, cu toate că în anul 2012 castelul a fost cel mai vizitat obiectiv turistic din România. Principala problemă pentru care a fost respins dosarul a fost starea proastă a DN 73, pe care turiştii trebuie să îl folosească pentru a ajunge la castel.
Din păcate nici edilii locali nu pot grăbi repararea drumului, deoarece acesta se află în administrarea CNADNR și, deşi este extrem de circulat, DN 73 nu a mai fost reparat de peste zece ani.
Totodată, pentru ca să devină staţiune turistică de interes naţional, Branul mai are nevoie şi de o staţie de ambulanţă proprie, investiţie care se va face în următoarele şase luni.
Localităţile care obţin titulatura de „staţiune de interes naţional” au avantaje mari în ceea ce priveşte investiţiile în turism, având prioritate la alocarea fondurilor guvernamentale pentru investiţii în turism, dar şi la accesarea fondurilor europene.
Un exemplu de ce înseamnă „staţiune de interes naţional” este Râşnovul, care a primit 11 milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru dezvoltarea turismului dar și Poiana Braşov, care a beneficiat de 40 de milioane de euro pentru extinderea domeniului schiabil.
Primarul Gheorghe Hermeneanu dorește ca Branul se fie promovat şi ca destinaţie de iarnă, pentru că are ce oferi. Trei părţii de schi la Zănoaga: una pentru începători şi două pentru schiorii mai avansaţi, instalaţie de nocturnă, instalaţie de zăpadă artificială dar şi teleschi. Nu de mult timp, la Bran există şi un Centru de informare turistică unde turiştii se pot informa despre locurile de cazare din zona Bran-Moeciu-Fundata, pot afla date despre diferite obiective turistice, dar şi despre evenimente importante ce au loc în una dintre cele mai căutate regiuni de turism rural din România. Castelul Bran, fostă reşedinţă a Reginei Maria, este cunoscut în toată lumea ca şi castelul lui Dracula și aduce în fiecare an la Bran, peste 500.000 de vizitatori.
Vali Blajovan