Lista de rechizite se completează în acest an cu măști și dezinfectant
Publicat de MIRELA ROTAR, 4 septembrie 2020, 13:41 / actualizat: 14 septembrie 2020, 16:37
Dacă până acum pregătirile pentru școală însemnau haine, încălțăminte și rechizite, în acest an din dotarea elevilor vor face parte măștile și dezinfectanții.
În lipsa unor reglementări clare privind ce anume va primi fiecare elev, părinții și-au făcut deja pregătirile și au calculat necesarul de măști și de geluri dezinfectante.
Dana Boca are două fetițe care încep anul școlar, iar provocările sunt duble, de la obișnuirea cu masca, la folosirea dezinfectantului și, mai ales, la explicarea pericolului acestui virus.
Am încercat în ultimele două luni să le pregătesc psihic pentru reîntoarcerea în colectivitate, pentru că, în această perioadă, contactul lor cu cei din jur a fost destul de limitat. Am început să purtăm măști pe stradă, să se obișnuiască cu ideea, să nu atingă suprafețe sau, dacă le ating, să caute un dezinfectant, au dezinfectante în toate buzunarele, sub formă de geluri, sub formă de șervețele. Au înțeles că, având bunici cu care vin în contact, este preferabil să fie foarte atente la igiena lor pentru că, chiar dacă șansele de infectare la un copil sunt reduse, pot transmite virusul mai departe. Au înțeles că poate fi ceva foarte periculos.
Cornel Popa a planificat un număr de măști pe săptămână pentru ca fetița lui să fie cât mai protejată la școală.
Ca și părinte, de la mijlocul lui august am început să facem mici investiții, dar atenția părinților este direcționată spre vremurile în care trăim. Importanța siguranței sănătății copilului este pe primul plan. Vrem să folosim măștile personalizate, din material textil, care se pot spăla, și nu avem nevoie de sprijinul autorităților pentru măștile de unică folosință.
Cornel Popa, care este și cadru didactic, director la Școala Gimnazială ”Liviu Rebreanu” din Târgu Mureș a arătat că, uneori, ceea ce duce copilul de acasă poate crea tensiuni între cei care provin din medii sociale diferite.
În general, elevul vine cu o educație bună de acasă. Nu de multe ori, elevul care are niște lucruri mai valoroase, atacă un elev mai puțin înstărit. Dar sunt cazuri, destul de multe, când haina face omul, când haina face diferența între oameni. Consider că o uniformă ar echilibra nivelul de comportament al elevilor.
În acest an, copiii care provin din familii nevoiașe, cu venituri la nivelul celor sociale minime acordate familiei acestora, vor primi un tichet social pe suport electronic în cuantum de 500 de lei/an școlar.
Banii se vor putea utiliza numai pentru cumpărarea de rechizite, materiale școlare și articole de vestimentație pentru cei mici.
Raluca Creț