Listă de așteptare pentru adăpostul victimelor violenței domestice din Tg. Mureș

Publicat de Corina Muntean, 26 noiembrie 2019, 16:31
Există și astfel de situații, deși de anul trecut a fost mărită capacitatea adăpostului cu 8 locuri.
În unele cazuri, femeile agresate vin să se refugieze aici împreună cu copiii, pentru a scăpa de violența soților sau concubinilor.
Au fost și cazuri de femei cu 5 sau cu 8 copii în adăpost, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș, directorul Institutului Est-European pentru Sănătatea Reproducerii, Lili Micheu:
Am avut inițial 10 locuri, dar am reușit anul trecut să extindem capacitatea la 18 locuri. Uneori avem și liste de așteptare. Este un permanent dute-vino pentru că este foarte greu să lucrezi cu cazurile cele mai grave iar perioada de adăpostire este limitată până la 60 de zile maxim. Avem posibilitatea de a prelungi această perioadă dacă victima este în continuare în pericol. Am avut femei cu 5, 6 copii, cu 8 copii izgoniți de la domiciliu, în frig, bătuți, agresați, desculți…
Adăpostul pentru victimele violenței domestice din Târgu-Mureș este primul înființat în România și funcționează din 2005 neîntrerupt. Persoanele cazate aici beneficiază gratuit de o serie de servicii, spune coordonatoarea programului, Lili Micheu:
Adăpostul ca și serviciu social de protecție are adresa secretă, este și normal să fie așa, și oferă consiliere psihologică, sprijin emoțional, desigur, cazare și hrană, consiliere juridică și asistență socială. Mai mult, putem achita contravaloarea certificatului medico-legal la nevoie. Adăpostul este, de fapt, un alt fel de acasă, un acasă protejat într-un mediu sigur.
În județul Mureș există un sistem integrat de acordare de ajutor și intervenție imediată în caz de violență domestică, începând de la asistenții sociali de la SMURD și de la DGASPC, până la poliție și medicină legală.
Cristina Bulbescu