Lipsa serviciilor sociale în mediul rural a crescut numărul celor infectați cu COVID-19

Publicat de Corina Muntean, 27 mai 2020, 18:36
Sub 1% din comunele României au servicii publice de asistență socială și sub 10% dintre ele au un asistent social, atrage atenția Colegiul Național al Asistenților Sociali.
Vicepreședintele CNAS, Cristian Roșu a semnalat apariția, zilele acestea, pe site-ul Ministerului Muncii a unui proiect european de aproape 18 milioane de euro pentru 1000 de asistenți sociali.
Aceștia se pot înscrie și accesa pe principiul ”primul venit, primul servit”, fonduri pentru o activitate ce va dura o jumătate de an, explică Cristian Roșu:
Acum, Ministerul Muncii începe implementarea unui proiect prin care să se plătească intervenția a 1000 de asistenți sociali în mediul rural, pentru a identifica persoanele la risc, pentru eventualul ”val doi” de pandemie. Furnizorul de servicii sociale nu trebuie decât să intre pe site și să vadă acolo anunțul pentru a aplica și să obțină aceste fonduri, spre a putea intra în comunitățile rurale care cer să li se pună la dispoziție un asistent social pentru maximum 6 luni cât durează proiectul. Să identifice o comună și să facă munca de teren pe care ar trebui să o facă un asistent social dacă ar fi angajat acolo, adică să identifice persoanele, să stabilească un plan de măsuri, să vadă dacă poate atrage resurse inclusiv de la donatori, care să fie dirijate către cei care au nevoie.
În județul Mureș nu există o statistică exactă, centralizată, a celor vulnerabili – copii, bătrâni, persoane cu dizabilități . Unii sunt cunoscuți doar la nivelul primăriilor, alții apelează la Direcțiile Județene de Asistență Socială.
Directorul DGASPC Mureș, Miclea Hajnal, susține că nici județul Mureș nu stă prea bine la acest capitol, situându-se, totuși, peste media pe țară:
Avem 191 de asistenți sociali angajați la cele 102 primării, și 81 de persoane care au, în cadrul primăriilor, atribuții în domeniu. Adică există direcții de asistență socială la cele patru municipii și servicii publice în șapte orașe și 24 de comune. În rest, 64 de primării au persoane cu atribuții în asistență socială, și trei primării care au contractat servicii de asistență socială de la furnizori privați. În județul Mureș noi știm numai acele personae care ajung să ne solicite ajutor. Anual, avem 35,000 de cereri.
Asistenții sociali cer Guvernului să revină la plata salariilor din bugetul național pentru că majoritatea primăriilor din mediul rural nu au bani.
Valeriu Russu