Lipsa forței de muncă se resimte în toată Europa
Publicat de Corina Muntean, 17 iulie 2023, 10:30
Lunile de vară au readus Italia și Spania în topul țărilor care caută cei mai mulți candidați români. Cu toate acestea ei preferă să aplice cu precădere pentru joburile din Olanda, Belgia și Grecia.
Îmbătrânirea populației, migrația, sporirea afacerilor, deschiderea de noi companii și nișe de afaceri sunt fenomene care pun presiune tot mai mare pe piața europeană a muncii. Importului forței de muncă din țările orientale i se opun reglementările comunitare specifice care limitează dreptul de muncă la câteva sute de mii de persoane anual, cu toate că numărul permiselor de muncă a crescut de la 39 % în 2020 la 45 % în 2021, conform Eurostat. Până la preluarea sarcinilor repetitive de către roboți industriali și software dotat cu inteligență artificială, solicitările din piața europeană a muncii rămân ridicate.
Penuria de muncitori din Europa face tot mai acerbă concurenţa pentru forţa de muncă străină. Germanii au pus ochii pe Balcanii de Vest, iar companiile poloneze nu-i mai consideră străini pe ucraineni şi caută angajaţi în Asia şi America de Sud. Pentru români, vara aceasta a venit cu o creștere de aproximativ 15% a numărului de joburi scoase în piață de angajatorii din străinătate.
Aproape 5.000 de locuri de muncă au fost postate, de la 1 iunie și până acum, pe platforma de recrutare online eJobs.ro. Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul acestei platforme spune că:
„Spre deosebire de aceeași perioadă a anului trecut, reintră în forță și destul de neașteptat Italia și Spania, țări care erau dominante de necontestat ale clasamentului până acum 5 ani, dar care, în ultimii ani, au început să coboare în top. Vara aceasta regăsim Italia pe locul al treilea, respectiv Spania pe al patrulea, cu oferte în domeniile sport / beauty / spa, naval / aeronautic, transport / logistică, retail și turism”.
Dar, cele mai multe locuri de muncă noi pentru străinătate le oferă angajatorii din Germania și Franța. După Italia și Spania, urmează Olanda, Grecia, Cipru, Belgia, Marea Britanie și Norvegia, țări care în mod tradițional vara au o creștere a volumului de angajări pentru că sunt puternic influențate de sezonul turistic.
În ceea ce privește profilul candidatului pe care îl caută angajatorii din afara țării, cei mai mulți sunt interesați să angajeze din segmentul entry level (0 – 2 ani de experiență) sau fără experiență. Aproximativ un sfert dintre oferte se adresează candidaților din categoria mid-level (2 – 5 ani de experiență). Cel mai puțin căutați vara acesta au fost, până acum, specialiștii seniori (mai mult de 5 ani de experiență) și managerii. Muncitorii calificați și cei necalificați continuă să fie foarte căutați de companiile care recrutează pentru străinătate.
Cei mai dornici să lucreze în afara țării sunt tinerii români din segmentul de vârstă 25 – 35 de ani, urmați de cei cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, care plănuiesc să-și ia joburi pe termen scurt. Adică să se reîntoarcă după un timp acasă.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.