Lipsa forței de muncă e principala amenințare economică
Publicat de Corina Muntean, 11 octombrie 2023, 11:30
România are nevoie de cel puțin 440.000 de angajaţi până în 2026. Există însă un paradox: deși sunt 5 milioane de persoane apte de muncă, ele nu sunt nu apar în statistici ca salariați. Deficitul de mână de lucru se transpune în pierderi de miliarde.
Impactul economic al lipsei de personal pentru anul trecut este estimat la 4,4 mld euro sau echivalentul a 10% din creşterea PIB-ului nominal din 2022. Creşterea economică a României depinde de oameni, iar în acest moment dezvoltarea ţării se află sub semnul întrebării.
Potrivit Ziarului Financiar, în piaţa muncii mai este nevoie de circa 440.000 de angajaţi până în anul 2026 pentru ca România să îşi poată atinge ţintele în ceea ce priveşte PIB-ul şi creşterea economiei. Acești oameni ar putea fi găsiţi foarte simplu în masa celor 5 milioane de români apţi de muncă ce nu sunt salariaţi.
Este interesant că România are doar 5 milioane de salariaţi la 20 milioane de locuitori, adică doar 25% grad de ocupare, în timp ce Ungaria sau Cehia au 5 milioane de angajaţi la 10 milioane de locuitori, deci o pondere de 50%. Unul dintre remediile rapide este atragerea forţei de muncă din afara UE.
În plus, este foarte importantă şi activarea sau reactivarea unei mase semnificative de talent din ţară, acei tineri între 15 şi 24 de ani, care însumează circa 350.000 de oameni. Companiile de pe piaţa locală se confruntă cu un deficit de forţă de muncă, cu toate că un val de prudenţă pluteşte asupra economiei locale.
Deficitul de forţă de muncă al României a fost estimat pentru anul trecut la 145.000 de persoane. Angajatorii spun că nu mai au de unde recruta şi se îndreaptă din ce în ce mai mult spre forţa de muncă non-UE. Firmele susțin că au nevoie de oameni pentru acoperi joburi în producţie, IT, HoReCa, agricultură sau construcţii, poziţii care ar putea fi acoperite cu forţă de muncă din ţări non-UE. Doar că procesul prin care aceşti oameni sunt aduşi în ţară este unul anevoios din cauza piedicilor şi barierelor administrative.
În vreme ce în Ungaria procesul de integrare a noilor angajați durează cel mult 45 de zile, în România ajunge și pînă la un an. Firmele de import muncitori din Asia şi firmele de consultanţă fac lobby să aducă muncitori din Asia.
Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii, liniștește apele: „Pot să spun că cota de 100.000 de persoane nu va scădea. Sunt instituţii de profil care ar dori cumva să o lăsăm mai uşor cu importatul de forţă de muncă din diverse zone mai sensibile ale planetei.” Dar presiunea și nevoia de brațe de lucru e tot mai mare. Iar dacă setea firmelor de a angaja nu e potolită, foarte curând vom asista la falimente pe bandă rulantă.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.