Lipsa de comunicare, cea mai mare problemă a medicilor români

Publicat de radiomures, 30 noiembrie 2016, 13:18 / actualizat: 30 noiembrie 2016, 19:36
Șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului Inimii din Tîrgu-Mureș, Horațiu Suciu, spune că acest lucru nu se întâmplă doar din cauză că medicii sunt foarte aglomerați, ci și pentru că nu știu efectiv să comunice cu pacienții:
Lucru care se poate imputa medicilor din România, lucru pe care eu personal îl acuz este lipsa de comunicare cu pacientul. Este o problemă de timp dar este și o problemă de 7 ani de acasă și o problemă de educație. Dacă tu ești medic, trebuie să ai timp să-ți faci timp să vorbești cu pacientul. Să încerci să te pui în situația lui, explicându-i ce înseamnă intervenția respectivă, care sunt riscurile, și împreună, pentru că modul meu de percepție este că suntem toți în aceeași echipă, suntem pe aceeași parte a baricadei. Problema asta pot să o reproșez medicilor din România că nu explică, nu interacționează, nu empatizează cu pacientul.”
Pe de altă parte, imaginea medicilor din România a suferit enorm în ultimul timp, o posibilă explicație fiind și această lipsă de comunicare. Pentru orice se întâmplă rău într-un spital este acuzat medicul, lucru unic în lume, spune dr. Suciu, care este și președinte al Colegiului Medicilor din Mureș.
Acesta este unul din motivele pentru care medicii pleacă din țară, și nu din lipsă de patriotism.
Un medic pleacă din România nu numai pentru un salariu mai mare și, Doamne ferește, că n-ar fi patriot ci pentru problemele de sistem care sunt în Sănătate, adică lipsa siguranței la locul de muncă. Una este să vii relaxat la serviciu și să știi că ai tot ce-ți trebuie și alta e să dai tot timpul din colț în colț că nu ai aia, nu ai aia… Ceea ce este și mai neplăcut e că orice insucces se consideră, din start, că medicul este vinovat. Este afectată imagine medicului într-un mod nedrept. Toți medicii, sau cel puțin ce văd eu prin reportaje, sunt considerați infractori până reușesc să-și dovedească nevinovăția.”
În fiecare an, la Colegiul Medicilor Mureș sute de medici solicită documentele necesare pentru a profesa peste hotare.
Cristina Bulbescu