Lipsa bugetului poate duce primăriile mici la blocaj financiar

Publicat de Corina Muntean, 5 februarie 2019, 20:18
Bugetul pe 2019 va fi adoptat vineri, după ultimele corecții decise de Guvern.
Până atunci, primăriile supraviețuiesc cu a 12-a parte din buget și nu pot efectua decât cheltuieli de funcționare.
Partea investițională are de așteptat încă cel puțin o lună, estimează primarul orașului Sărmașu din județul Mureș, Ioan Mocean:
Orice investiție care intră în prelungiri costă mai mulți bani. Orașul Sărmașu are proiecte în evaluare pe fonduri europene, două pe GAL, unde suntem în faza de avizare a proiectelor tehnice la Alba Iulia, și s-ar putea demara achiziția, apoi, proiecte pe eficiență economică pe două școli. Nemaivorbind de investițiile din buget local, prin credit bancar, de exemplu asfaltarea drumului comunal Balda-Vișinelu, ca și modernizare străzi în localitatea de reședință. Salariile sunt deocamdată asigurate, avem un fond de rulment pe care îl folosim pentru acoperirea golului temporar de casă.”
Cu aceleași probleme, de blocare a investițiilor se confruntă și administrația locală a orașului brașovean Râșnov, ne-a spus primarul Liviu Butnariu:
Nu putem să facem nicio investiție, cu toate că avem proiecte dar nu le putem scoate la licitație. Cele pe care le-am început anul trecut acelea le continuăm, pentru că putem cheltui a 12-a parte, dar vorbesc de investițiile noi, cum ar fi îngropatul cablurilor pe DN 73, trotuare de refăcut pe Valea Cetății și str,. Izvor, canalizare pe str. Predeal, investiții pe care le-am demarat ca studii de fezabilitate dar nu le putem scoate efectiv la execuție. Apoi, dacă salariile se vor da doar din aprilie, va fi o problemă, însă deocamdată pe luna ianuarie se pot da salariile.”
Primarul din orașul harghitean Borsec, Mik Jozsef, nu crede că va exista un buget al localității mai devreme de finalul lunii aprilie.
Astfel, cofinanțarea proiectelor europene și plata salariilor pot deveni cele mai grave probleme ale administrației locale:
Noi putem cheltui doar 1/12 din buget și vom ajunge în martie sau aprilie să nu dăm, poate nici salariile și nici investițiile, deci o să fim blocați. Urgențele sunt proiectele din fonduri europene, la care bineînțeles firmele lucrează și trebuie plătite, la un monument istoric, la o centrală tehnică lângă Primărie. Deocamdată e iarnă dar în martie-aprilie ar trebui să înceapă lucrările; dacă nu avem buget nu putem să facem nici plăți. Cu salariile deocamdată ne descurcăm, dar mi-e teamă că în martie-aprilie o sa ajungem în imposibilitate de plată, o să așteptăm să avem buget și abia după aceea o să plătim.”
Ședința de Guvern care va avea ca temă principală proiectul de buget de stat pentru anul 2019 a fost stabilită pentru ziua de vineri, 8 februarie, a anunțat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.
Valeriu Russu