Lipsă acută de medici de urgență la Miercurea Ciuc

Publicat de MIRELA ROTAR, 17 aprilie 2019, 14:00 / actualizat: 17 aprilie 2019, 15:20
Doar 3 medici de medicină de urgență are Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc, cu toate că sunt 21 astfel de posturi. Deși se organizează frecvent concursuri pentru ocuparea lor, nu se prezintă nimeni la examene.
Spitalul face față cu greu solicitărilor din această cauză, iar cele mai multe gărzi sunt făcute de medici de alte specialități, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș, medicul șef la UPU SMURD din Miercurea Ciuc, Kacsó Jolán:
În loc de 21 de medici specialiști, lucrează 3 în momentul de față, deci avem 3 medici specialiști angajați. Mai sunt 3 medici de medicină de familie care ne mai ajută cu câte o gardă și încă câțiva rezidenți care încă nu lucrează la noi, deci practic lucrează 3 medici, ceea ce este o problemă imensă pentru că nu toate nopțile pot fi acoperite cu personalul nostru.
Tinerii evită această specialitate deoarece este foarte grea, iar cei care au ales-o pleacă în alte țări unde este mult mai bine plătită.
De anul trecut, și în România această meserie a devenit atractivă financiar, iar în Harghita medicii de urgență primesc și locuință de serviciu.
De asemenea, sporurile acordate sunt cele maxime, de 85%, spune medicul șef la UPU SMURD din Miercurea Ciuc, Kacsó Jolán:
E o specialitate foarte grea, foarte solicitantă, iar mulți rezidenți își dau seama, după terminarea primului an, că e prea grea și atunci schimbă sau mulți pleacă în străinătate după ce termină rezidențiatul. În străinătate e foarte, foarte căutată și foarte, foarte bine plătită și se cam pleacă. Brutul ajunge și la noi la 15.00 din care rămâne cu 10.000, eventual. Deci, chiar merită acum. E o specialitate foarte grea, foarte solicitantă, sunt de acord, dar totuși, aceasta nu este meserie, aceasta e vocație, iar salariul e o răsplată foarte frumoasă, mai ales că se primește și locuință.
În ultimii 5 ani, Spitalul de Urgență din Miercurea Ciuc a fost permanent modernizat și dotat cu echipamente medicale de ultimă generație, astfel că în prezent există aproape toate specialitățile medicale, iar pacienții nu mai trebuie trimiși la alte spitale din țară.
Cristina Bulbescu