Limba latină se trage din cea română si nu invers
Publicat de radiomures, 17 octombrie 2014, 19:33
Este o afirmaţie greu de probat, în lipsa mărturiilor scrise, susţine decanul Facultăţii de Ştiinţe şi Litere din cadrul Universităţii „Petru Maior” din Tîrgu-Mureş, Iulian Boldea.
El afirmă ca limba română s-a născut în urma fuziunii dintre limba de substrat traco-dacă şi cea latină. Pentru această versiune oficială există dovezi, a arătat lingvistul Iulian Boldea.
Pentru preşedintele Senatului Universităţii „Petru Maior” din Tîrgu-Mureş, istoricul Cornel Sigmirean, această ipoteză este una „fantezistă”. El spune că nu se poate ca limba română, care s-a format în 2000 de ani, să o fi precedat pe cea latina.
Un studiu de paleogenetică, realizat cu 10 ani în urmă, a arătat că românii provin din vechii daci, iar teoria latinizării este falsă.
Studiul, realizat cu sprijinul Universităţii din Hamburg, a pornit de la prelevarea de ţesuturi osoase din peste 20 de situri arheologice din România, de la 50 de indivizi care au trăit aici cu cel puţin 5000 de ani în urmă. Iulian Boldea spune, însă, că genetica nu poate susţine lingvistica.
Discuţia a pornit după ce un fost confident al Papei Ioan Paul al II-lea, Miceal Ledwith, care a avut acces la documente secrete din biblioteca Vaticanului, a afirmat că latina cultă se trage din limba română străveche, nu invers, cum se credea până acum. Cu alte cuvinte, nu limba română este o limbă latină, ci mai degrabă limba latină este o limbă românească. Iulian Boldea a recunoscut că tema suscită un mare interes pentru români, dovadă că interviul postat pe youtube cu Miceal Ledwith a avut peste 400 de mii de acesări şi peste 500 de comentarii.
Tema originii dacice şi nu latine a românilor apare şi în publicistica românească, lucrarea cea mai cunoscută fiind „Dacia preistorică” a lui Ovid Densusianu.
Vali Russu