Limba română în istoria Transilvaniei
Publicat de Rotar Mirela, 31 august 2023, 13:28 / actualizat: 31 august 2023, 15:28
Este Ziua Limbii Române, prilej cu care ne amintim de istoria zbuciumată a acestor meleaguri și a limbii române în Transilvania secolelor trecute.
La Brașov, de pildă, în secolul al XVI-lea, a fost publicată prima carte bilingvă în limbile română și slavonă. Documentul, de o valorea inestimabilă, a fost publicat la ințiativa diaconului Coresi, meșter tipograf român originar din Târgoviște, editorul primelor cărți tipărite în limba română.
Cum a fost posibilă tipărirea acestei cărți, într-un Brașov condus, la vremea aceea, de patriciatul săsesc, ne explică Ioan Cornea, de la Prima Școală Românească din Șcheii Brașovului:
Diaconul Coresi tipărește cărți în limba slavonă, cărți în limba română, dar și prima carte bilingvă «Psaltirea de la 1577», prima carte bilingvă din întreaga cultură românească. Aceasta este tipărită pe două coloane: o parte limba română, o parte limba slavonă, traducerea acesteia. Amândouă coloanele sunt ascunse sub aparența limbilor slave, astfel că un sas, un secui sau un maghiar care încerca să citească cărțile diaconului Coresi nu putea face diferența între o carte în limba română și o carte în limba slavonă.
Tot la Brașov a fost tipărit și primul ziar românesc din Ardeal. Gazeta de Transilvania apare, sub Tâmpa, în 12 martie 1838, sub conducerea lui George Barițiu. Într-un oraș aflat la marginea Imperiului Asutro Ungar, apariția primului ziar politic al românilor transilvăneni este punctul de cotitură în promovarea culturii naționale și a limbii române.
În perioada de maximă glorie din secolul 19 gazeta număra aproape 1.000 de abonați. Poate părea puțin, dar pe atunci era o performanță, mai spune Valer Rus:
Era cunoscut în epocă drept «bătrâna doamnă». A fost, de asemenea, primul ziar cotidian apărut în Transilvania în limba română, în anul 1884, cu câteva luni înainte de «Tribuna» din Sibiu. Deci cele două ziare au apărut zilnic, începând cu anul 1884. Până atunci, Gazeta apărea de trei ori pe săptămână, luni, miercuri și vineri, iar, ulterior, cinci zile pe săptămână, de luni până vineri. Se editau calendare anuale, tot felul de suplimente literare, culturale, tocmai pentru că într-o epocă în care nu exista încă nici radioul, nici, ulterior, televiziunea sau mai nou internetul, aceasta era singura modalitate de comunicare în spațiul public. Oamenii își formau opinia în funcție de ziarele pe care le citeau.
Sursa: Radio Romania Brasov FM