Lifturile din secolul XIX ale Spitalului din Sighișoara au fost înlocuite

Publicat de MIRELA ROTAR, 19 aprilie 2022, 12:51 / actualizat: 19 aprilie 2022, 14:07
Lifturile Spitalului Municipal din Sighișoara au fost instalate în 1896 și erau acționate manual, printr-un sistem de frânghii și scripeți, de către angajații spitalului, dar acestea nu au mai putut fi aprobate de autoritățile din domeniu.
Primăria Sighișoara a alocat peste 1 milion de lei pentru înlocuirea acestora, iar de săptămâna trecută funcționează noile lifturi, moderne și ușor de folosit.
Primarul Municipiului Sighișoara, Iulian Sârbu:
Pot fi acționate de orice infirmier, asistentă medicală sau medic, după caz. Înainte erau două lifturi, au fost înlocuite cele două lifturi și adăugat un al treilea, tocmai pentru a simplifica munca, inclusiv ambulanțele pot veni până lângă lift, cu ieșire din lift în exteriorul clădirii.” Vechile lifturi au fost demontate, dar nu vor fi aruncate, ci vor fi îngrijite și păstrate în condiții speciale.
Directorul Muzeului de Istorie din Sighișoara, Nicolae Teșculă:
Deocamdată ele sunt conservate și urmează să facem un proiect. Componentele se conservă, în funcție de materialele din care sunt făcute și se depozitează într-un loc uscat. Ulterior vom vedea ce oportunități sunt ca să fie valorificate turistic.
După conservare, lifturile vor fi expuse public și vor putea fi admirate de turiști, a spus primarul Iulian Sârbu:
Unul dintre acestea ne dorim să fie expus la Spitalul Municipal, după ce se va amenaja o platformă corespunzătoare, iar cel de-al doilea îmi doresc să facă parte dintr-un proiect pe care îl am în plan pentru Cetatea Medievală.
Vechile lifturi sunt unicat în România și au fost considerate o minune a tehnicii atunci când au fost construite, la sfârșitul secolului XIX.
Raluca Creț