Liderii coaliţiei de guvernare ar trebui să anunţe un pachet de măsuri pentru ca preţurile la energie să scadă pe o perioadă mai lungă
Publicat de MIRELA ROTAR, 22 februarie 2022, 07:42 / actualizat: 22 februarie 2022, 8:44
Aceștia ar trebui să ajungă astăzi la un punct de vedere comun.
Miniştrii de resort şi premierul Nicolae Ciucă au căutat aseară soluţii care să protejeze consumatorii şi după 1 aprilie, soluţii care vor fi discutate şi posibil validate în această dimineaţă în coaliţia majoritară.
Variantele luate în calcul includ reducerea TVA la gazele naturale şi la curent şi supraimpozitarea veniturilor excepţionale ale distribuitorilor şi producătorilor. Iar pe termen mai lung un plan naţional de investiţii care să asigure independenţa energetică a ţării.
Ar putea fi anunţată şi înjumătăţirea accizei la combustibili, ceea ce ar reduce preţurile la pompă cu mai mult de 1 leu pe litru.
Toate acestea ar urma să reducă presiunea pe salariile românilor şi să inclusiv să scadă inflaţia care deja afectează economia.
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, spune că este necesară adoptarea unor măsuri care să asigure predictibilitate pe termen lung cu privire la preţul energiei şi reafirmă că liberalizarea pieţei de energie s-a făcut haotic.
Marcel Ciolacu:
Trebuie să plecăm de la producători şi să vedem, totuşi, de ce au crescut atât de mult preţurile. Eu ştiu că un tarif de producere a energiei electrice, de exemplu, la hidro era în jur de 115 lei, aici se adăuga profitul şi accizele statului şi impozitele aferente, şi s-a ajuns să se vândă în jur de 700, 700 şi de lei. Consider că prioritatea unu de a ajunge cu anumite măsuri şi de impozitare şi supraimpozitare a veniturilor excepţionale, aşa cum se întâmplă la gaze, trebuie introduse şi la energie electrică, la tot lanţul.
Şi liberalii, prin vocea preşedintelui de partid, Florin Cîţu, arată că soluţia la criza din energie trebuie gândită pe termen lung.
Florin Cîţu:
Noi mergem în direcţia extinderii capacităţii de producţie. Vrem un plan transpartinic, prin care să ne asigurăm că, în fiecare an, o sumă este alocată investiţiilor în acest sector, ca să avem securitate energetică până în 2026. Trebuie să grăbim Legea offshore, vedeţi că este nevoie de aceste investiţii. Nu este vorba numai despre o soluţie pentru 1 aprilie, trebuie să luăm o soluţie, trebuie să luăm o soluţie pe termen lung.
Din opoziţie, şi USR a propus un proiect de lege prin care TVA la carburanţi sa fie redus de la 19 la 5 la sută.