Licitație pentru ultima porțiune a Autostrăzii Transilvania
Publicat de Corina Muntean, 24 februarie 2021, 12:51
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a primit 12 oferte de la companii din Spania, Grecia, Italia, China, Turcia şi România pentru proiectarea şi execuţia a 41 de kilometri din Autostrada Transilvania, inclusiv a Tunelului Meseş.
Jumătate dintre oferte vin din partea unor asocieri în care sunt implicate firme turcești. Valoarea contractului este de aproape 4 miliarde de lei.
În acest moment, comisia de evaluare a început analiza dosarelor pentru a desemna un câștigător într-o perioadă de timp rezonabilă.
Șeful Biroului comunicare din cadrul CNAIR, Bogdan Cotârlici, a precizat pentru Radio Târgu Mureș că pe acest tronson de autostradă vor fi 65 viaducte, poduri și pasaje pe și peste autostradă, în lungime totală de aproximativ 13 km, inclusiv Tunelul Meseș, cu o lungime de aproape 3 km și două benzi de circulație pe sens:
Realizarea sectorului de autostradă dintre Poarta Sălajului și Nușfalău a intrat în linie dreaptă, prin lansarea licitației pentru proiectarea și execuția celor 41 de km, iar comisia de evaluare a început deja analiza dosarelor pentru a desemna un câștigător, pentru care am stabilit o licitație restrânsă. Din cele 12 candidaturi depuse vor fi selectate minim 5 maximum 6, care vor depune oferte tehnice și financiare. Valoarea contractului, finanțat din fonduri europene nerambursabile, este de peste 4 miliarde de lei, durata este de 12 luni, perioada de proiectare și 36 de luni perioada de execuție a lucrărilor.
În ce privește tronsonul Ungheni – Târgu Mureș al autostrăzii, Șeful Biroului comunicare din cadrul CNAIR a declarat că stadiul lucrărilor este de 34 % , iar dacă lucrurile merg bine s-ar putea circula pe el anul viitor :
În ceea ce priveste stadiul construcției sectorului Ungheni – Târgu Mureș plus drumul de legătură, în lungime totală de 9,2 km, putem spune că lucrurile merg bine, în sensul că avem un antreprenor serios, sperăm că acest sector să fie pus în circulație cel mai târziu în cursul anului 2022. În prezent, stadiul fizic al lucrărilor este de 34%. Contractul pentru construcția acestui sector Ungheni – Târgu Mureș a fost semnat pe 22 mai 2020, are o durată de execuție de 18 luni și o valoare de 192 milioane de lei.
Însă, criza COVID a întârziat lucrările de cadastru la Autostradă, existând peste tot probleme de ordin funciar. Ca atare, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară a decis ca măsurătorile de cadastru aflate în execuție, cu termen de finalizare 31 mai, să se prelungească până pe 30 noiembrie. Directorul Oficiului de cadastru Mureș, Marcel Grigore, a explicat că în acest fel ANCPI a prelungit termenele contractelor de finanțare, pentru ca firmele de cadastru să nu piardă sumele decontate.
Valeriu Russu