Liceul Vocațional de Artă, premiat pentru cea mai sustenabilă școală ca mobilitate urbană
Publicat de Corina Muntean, 15 octombrie 2019, 19:32 / actualizat: 16 octombrie 2019, 17:38
Fundația Comunitară Mureș a desfășurat, în perioada 16-27 septembrie, campania OSCAR Șarpele Hoinar în 10 școli din Tîrgu Mureș.
În campanie au fost implicați aproape 2.500 de copii și părinții acestora, 100 de cadre didactice, scopul campaniei fiind promovarea modurilor sustenabile de transport pentru elevii din clasele primare.
Astăzi a fost premiată și cea mai sustenabilă școală din punct de vedere al mobilității urbane, Liceul Vocațional de Artă din Târgu Mureș, unde peste o treime din copii merg la școală pe jos, cu bicicleta, trotineta sau autobuzul.
Președintele Fundației Comunitare Mureș, Gal Sandor.
La sfârșitul acestei campanii am decis să premiem școala cu cei mai mulți bicicliști, iar aceasta este Liceul de Artă. Aici zilnic au venit peste 30 de copii cu bicicleta la școală. Este o problemă destul de mare la nivel național pentru că copiii sub 14 ani nu au posibilitatea să folosească legal bicicleta. Nu pot circula pe drumurile publice, iar pe trotuar este interzis să folosească bicicleta. Mulți care evită să vină pe jos folosesc trotineta.
Campania a fost și un bun prilej pentru organizatori să atragă atenția asupra vidurilor legislative. Copiii nu au voie să circule pe trotuar sau pe drum cu bicicleta până la vârsta de 14 și nici măcar pe pistele de biciclete, care se consideră parte a drumului public.
Mariana Fărcaș, profesor al liceului de artă, consideră că o modificare a legislației ar fi benefică, în primul rând pentru copii.
Ar fi benefică schimbarea acestei legi, pentru ca și copiii până la 14 ani să poată circula, să aibă anumite piste pentru biciclete. Acum ei au ca variante prin parcuri, pe la Platoul Cornești, dar pe drum, singuri, nu se poate, eventual dacă merg însoțiți de părinți.
Cei mai mulți copii vin aduși de părinți cu mașina. Ceilalți aleg mersul pe jos, bicicleta sau trotineta, în ciuda riscurilor la care se expun circulând pe trotuar sau pe carosabil.
Pentru grija lor pentru mobilitatea urbană, elevii de la Liceul de artă au primit un rastel de biciclete care a fost amplasat în curtea școlii.
Raluca Creţ