Liceul Silvic din Gurghiu a împlinit 130 de ani de activitate

Publicat de Rotar Mirela, 26 mai 2023, 16:10
Învățământul silvic în Gurghiu a început în anul 1893, cu prima promoție de paznici de pădure, în clădirile Castelului Bornemisza.
De atunci, au trecut 130 de ani de continuă tradiție a învățământului silvic în Gurghiu, timp în care aproape 9.000 de elevi au absolvit cursurile școlii.
Astăzi, profesorii, alături de elevi, absolvenți, foști profesori și directori au sărbătorit acest moment, într-o colaborare permanentă dintre generațiile noi și cele vechi de cadre didactice.
Directorul liceului, Marcel Mândru:
Am 38 de ani vechime în această școală, plus cei patru ani în care am fost elev al acestei școli, iar de 14 ani sunt director al acestei prestigioase unități de învățământ. Nu pot să fiu decât fericit că am reușit să aduc în curtea școlii atâția absolvenți, profesori și foști directori.”
Cristian Albu a absolvit el însuși Liceul Silvic la Gurghiu, și a ales să își întoarcă energia aici, educând alte generații de silvicultori.
Vorbește cu pasiune despre vocația de dascăl, dar cu tristețe despre viitorul silviculturii în România.
Activitatea de dascăl presupune o pregătire temeinică, un caracter deschis mereu către autoperfecționare, de multe ori, o renunțare la viața personală pentru aspirațiile carierei dar e o muncă frumoasă, care e încununată de satisfacția unor rezultate care, pentru mine, au fost deosebite. Din nefericire, presiunile care sunt astăzi pentru linia silvică și pentru domeniul silvic, respectiv tendințele, de multe ori, neprielnice silviculturii, mă refer, de exemplu, la foarte multe organizații neguvernamentale, a căror activitate nu este foarte bine conturată dar, care, de multe ori blamează silvicultorul, își pun amprenta și asupra școlii și asupra cifrei de școlarizare.”
Deși nu a ales o carieră în silvicultură, Radu Ciurbă, absolvent al acestei școli, este conștient de valorile câștigate aici, care l-au ghidat în viața ulterioară:
Am venit la acest liceu, în parte, fiindcă era destul de aproape. Cred că am făcut alegerea bună, am reprezentat și școala la concursuri naționale și europene pe silvicultură, sincer am avut parte de destul de multe satisfacții, nu regret deloc că am făcut alegerea asta.”
Astăzi, Liceul Silvic nu mai seamănă cu cel de acum câțiva ani.
Clădirea a fost renovată, mobilierul schimbat, tablele au devenit electronice și doar tablourile de absolvire mai aduc aminte de trecut.
Primarul comunei Gurghiu, Laurențiu Boar:
Avem undeva până în trei milioane de euro investiții în școlile din comună. Construcții noi, reabilitări, extindere grădiniță la Gurghiu, table interactive, tablete pentru copii, foarte mult s-a investit. Investind în copii și în școli, investim în viitor.”
Evenimentul de astăzi a reușit să îi aducă la liceu și pe foștii profesori, acum pensionari, care au primit diplome de onoare și au avut ocazia să se întâlnească cu foștii elevi, acum cu cariere de succes.
Autor: Raluca Creț