Liceenii vor studia, de anul viitor, dezvoltarea jocurilor video
Publicat de Stan Lucian, 14 noiembrie 2024, 17:00
Începând cu anul școlar 2025-2026, liceenii din România vor o nouă disciplină opțională, „Dezvoltarea jocurilor video”.
Aceasta va fi disponibilă pentru elevii din toate specializările și profilele liceale, și va oferi o oră de curs pe săptămână, care se va desfășura în laboratoare de informatică.
Szabo Zoltan, inspector școlar de informatică în cadrul IȘJ Mureș, spune că profesorii încă nu au primit detalii despre această disciplină, dar există baza materială în care s-ar putea ține cursurile:
”Gamingul este o disciplină total nouă, nici măcar nu știu în acest moment dacă trebuie să fac într-un limbaj atare sau pentru asta vor fi aplicații sau pur și simplu documentația o face profesorul sau o primește de la minister. Atâta timp cât într-un laborator elevul poate să scrie programe, poate să acceseze tehnologia de pagini web, chiar să se joace pe calculatoare, atunci poate să și programeze pe acel calculator.”
Părinții spun că elevii ar fi interesați de acest opțional, mai ales că este un domeniu bine plătit, dar se îndoiesc că disciplina va ajunge să se predea în școli.
Președintele unei asociații de părinți, Iuliana Constantinescu:
”Că ne place sau nu, tehnologia este o componentă a viitorului. Din producția jocurilor video, oamenii obțin venituri foarte mari și atunci este posibil ca anumiți copii să fie interesați. Dar să nu uităm că vorbim de un opțional pentru care copiii, ca să opteze, ar trebui să fie inclus în oferta educațională a școlii, ceea ce eu văd foarte puțin probabil. Sunt foarte multe opționale care nu ajung aproape niciodată să fie făcute de copii în școli.”
Disciplina își propune inițierea elevilor în toate etapele de dezvoltare a jocurilor, de la proiectare până la publicare, utilizând limbajul de specialitate.
Ea permite implicarea elevilor în activități similare cu ale profesioniștilor din domeniu, realizate pe grupe, elevii asumându-și rolurile specifice dintr-o echipă de dezvoltare a unui joc și conștientizând valoarea muncii în echipă.
Autor: Raluca Creț