Liceenii mureşeni învaţă să se ferească de exploatarea prin muncă
Publicat de radiomures, 23 octombrie 2015, 13:47 / actualizat: 23 octombrie 2015, 14:49
Centrul Regional Tg. Mureş al Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane şi Inspectoratul Teritorial de Muncă Mureş au lansat campania pentru prevenirea exploatării prin muncă intitulată „ Fii informat si nu vei fi exploatat! ”.
Campania îşi propune în primul rând informarea tinerilor cu privire la cauzele şi consecinţele exploatării prin muncă si se va desfăşura până în luna mai a anului viitor, perioadă în care se vor organiza întâlniri cu elevii din unităţile şcolare din judeţul Mureş pentru prezentarea paşilor minimi obligatorii pentru identificarea corectă a unui loc de muncă.
Prima activitate din cadrul campaniei a avut loc ieri, la Colegiul Silvic din Gurghiu.
Coordonatorul Centrului Regional Tg. Mureş al Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane, comisar şef de poliţie Cristina Zaharia.
Grupul ţintă a fost pus în faţa unor întrebări concrete, legate de modul cum identificăm un loc de muncă, ce înseamnă un contract individual de muncă, ce presupune activitatea de angajare şi, bineînţeles, legislaţia în vigoare în acest domeniu. Informaţiile noastre au fost însoţite şi de spoturi video, filmuleţe, care prezintă consecinţele ignorării măsurilor elementare, şi totodată, am acordat şi sfaturi care trebuie luate individual, astfel încât să fie evitate racolarea şi exploatarea.”
Cristina Zaharia a mai precizat că, dacă cei care îşi caută un loc de muncă ar fi atenţi la câteva aspecte, nu s-ar mai ajunge în situaţia să cadă victime ale exploatării prin muncă.
În primul rând, trebuie ca acest contract de muncă să fie înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă, să conţină clauze exacte cu privire la activitatea care va trebui prestată de către persoana respectivă. Va trebui ca, atunci când nu înţelegem toţi termenii, să ne consultăm cu un jurist care să ne explice exact ce activităţi va trebui să prestăm, şi în niciun caz să nu acceptăm munca la negru şi o propunere venită din partea chiar şi unei cunoştinţe care ne-ar putea asigura un loc de muncă în străinătate. Până la urmă, dificultatea găsirii unui loc de muncă în ţară, visul de realizare în occident, avantajul străinătăţii, sunt anumiţi factori favorizanţi care fac ca o victimă să accepte propunerea venită şi până la urmă, acest lucru să nu se întâmple, şi situaţia să fie una nefericită.”
Statisticile Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane pe anul 2014 arată că, din cele aproape 800 de victime, 25% au fost victime ale exploatării prin muncă.
Această formă de exploatare este pe locul doi al clasamentului, fiind prezentă sub formă de muncă la negru, în special în agricultură şi construcţii.
Raluca Creţ
Foto: vocea.md