Liceenii care învață în altă localitate nu mai primesc bursa de 200 de lei

Publicat de Rotar Mirela, 13 septembrie 2022, 11:40
Noul regulament al burselor școlare elimină cuvântul ”licean” din lista elevilor din mediul rural, școlarizați într-o altă localitate, care primesc bursa de ajutor social.
Până anul acesta, elevii din învățământul primar, gimnazial și liceal care se încadrau în această categorie primeau 200 de lei lunar, indiferent de veniturile familie.
În aceste zile se primesc cererile pentru burse, iar numărul exact al beneficiarilor va fi cunoscut după 20 septembrie, a declarat pentru RTM inspectorul școlar general al județului Mureș, Sabin Pășcan:
În ordinul actual, se face trimitere la elevii din învățământul primar și gimnazial din mediul rural, care sunt școlarizați într-o altă localitate, în afara localității de domiciliu, pentru aceștia se acordă bursa de ajutor social, aceasta nefiind condiționată de venitul lunar al familiei. În acest ordin nu se face trimitere și la elevii din învățământul liceal, unul dintre motive fiind faptul că acești elevi pot avea internat și nu pot fi nevoiți să facă naveta din localitatea de domiciliu în altă localitate.
Consiliul Național al Elevilor susține că această măsură este ”neașteptată și aberantă” și că va afecta câteva sute de mii de elevi navetiști din România.
Președintele Consiliului, Robert Avram:
Vorbim aici de reglementarea unui sistem de decontare în baza unor tarife maximale, care sunt undeva la 3 lei pe kilometru. Or este clar că, mai ales după scumpirea carburanților, cu 3 lei pe kilometru, nici măcar operatorii de transport nu și-ar putea acoperi cheltuielile operaționale, și este normal din partea lor să mărească prețurile abonamentelor, iar elevii ajung să primească undeva la 20-30, poate 40%, într-un caz norocos, din suma reală a abonamentului. Acea sumă de bani lunară prin bursele de ajutor social, de 200 de lei, venea ca un sprijin în plus pentru ei și familiile lor.
Sindicaliștii nu sunt de acord cu această modificare și solicită revenirea la regulamentul anterior de acordare a burselor.
Președintele Sindicatului ”Spiru Haret” Mureș, Maria Rezi:
S-a motivat să nu se dea burse pentru copiii care sunt din alte localități, ca și când aceste burse ar trebui date de consiliile locale de unde vin copiii. Nu știu de unde a pornit toată discuția, a pornit și de la părinți, dar nu de la cadrele didactice, nici de la elevi. Altă discuție este cu bursele de merit, să nu le dăm copiilor care au părinți mai înstăriți, dar de ce, copii aceia nu învață la fel cu cei care nu au posibilități? Așteptăm să vedem exact, știm că domnul nostru ministru de la oră la alta și de la zi la alta își schimbă hotărârile.
Și Avocatul Poporului a reacționat după eliminarea burselor sociale pentru elevii din mediul rural care merg la liceu în altă localitate.
În opinia Avocatului Poporului, prin renunțarea la acest ajutor se vor adânci inechitățile între elevii de la sate și cei de la orașe, ceea ce ar fi contrar principiilor din proiectul ‘România Educată’.
Raluca Creț