Leonard Azamfirei vrea ca agresiunile împotriva personalului medical să fie sancţionate mai aspru
Publicat de MIRELA ROTAR, 23 august 2021, 09:33
Senatorul PSD de Mureş, dr. Leonard Azamfirei, susţine că agresarea recentă a echipajului medical de la Târgu Mureş nu este un caz izolat.
El consideră că este timpul ca violenţele săvârşite împotriva personalului medical să fie sancţionate mai aspru, mai ales că datele Organizaţiei Internaţionale a Muncii estimează că 25% din actele de violenţă la locul de muncă au loc în sectorul sănătăţii.
Azamfirei a adus în discuție cazul petrecut zilele trecute la Târgu Mureş, când un echipaj SMURD a fost agresat în timpul unei intervenţii solicitate la dispeceratul 112, de un bărbat, soțul pacientei pentru care se efectua intervenția. Acesta a încercat să spargă geamul şi oglinda de la portiera autospecialei SMURD, a distrus uşa laterală, a adresat injurii personalului medical sosit la faţa locului şi apoi i-a agresat fizic.
Dr. Leonard Azamfirei spune că agresiunile săvârşite împotriva personalului medical ar trebui să fie sancţionate cu pedepsele prevăzute de lege pentru aceste infracţiuni, iar limitele acestor pedepse să fie majorate cu o treime, la fel ca şi în cazul celor comise asupra unui poliţist sau jandarm.
‘Cele mai frecvente agresiuni sunt cele verbale (62%), urmate de cele fizice (25%) şi de ameninţări (6%). Agresiunile au loc preponderent în sectorul public (aproape 85%) şi numai 15% în cel privat. Incidentul de la Târgu Mureş nu este unul izolat. Vedem tot mai des breaking news-uri în care colegi de-ai mei îşi desfăşoară activitatea cu riscul de a plăti cu propria integritate fizică. Acest fapt este complet inacceptabil. Agresarea cadrelor medicale şi a personalului din sistemul sanitar este pedepsită cu închisoarea în funcţie de gravitate, potrivit Legii 212 din 2012. Astfel, ameninţarea săvârşită contra unui medic, asistent medical, şofer de autosanitară, ambulanţier sau contra oricărui alt membru din personalul sistemului sanitar, aflat în exerciţiul funcţiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. Pentru lovire sau orice act de violenţă, agresorii riscă între 6 luni şi 3 ani de închisoare, în timp ce vătămarea corporală se pedepseşte cu închisoare de până la 6 ani, dar nu mai mică de 6 luni. Cea mai mare pedeapsă cu închisoarea este prevăzută pentru vătămare corporală gravă a personalului din sistemul sanitar, de la 3 la 12 ani’, a subliniat Azamfirei, într-o postare pe contul său de Facebook.