Legislaţia referitoare la scrutinul parlamentar din decembrie a fost modificată de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional
Publicat de Corina Muntean, 14 septembrie 2020, 20:32 / actualizat: 15 septembrie 2020, 8:36
Românii din diaspora vor putea să voteze la alegerile parlamentare din acest an timp de două zile, iar numărul de susţinători necesar candidaturilor se înjumătăţeşte.
Alegătorii care se află în fața secției de votare sau care așteaptă la rând vor putea vota până cel târziu la ora 23:59 de minute. Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate vor putea să-și exprime opțiunea pe liste electorale suplimentare și la o altă secție de votare din circumscripția electorală de care aparțin, în cazul în care și-au schimbat recent domiciliul. Față de forma adoptată în Senat a apărut o modificare, în sensul că românii din diaspora vor avea posibilitatea de a vota sâmbătă și duminică. Deși, inițial, în Comisia de specialitate amendamentul a fost respins prin vot, liderul USR Cătălin drulă a susținut în plean adoptarea propunerii:
Mai ales în context de pandemie, pentru a nu se forma cozi, pentru a crește șansele ca autoritățile acelor state să dea aceste aprobări credem că este necesar să avem această perioadă de două zile.
Amendamentul a fost susținut la vot şi de PNL și PSD. Liderul deputaților social-democrați, Alfred Simionis:
Deşi nu e nevoie să avem două zile, pentru a nu vă reactiva, a încerca să dezinformați în continuare că ne opunem nu știu căror voturi din diaspora, vom vota amendamentul acesta și vom asigura cele două zile. Dar este o risipă de bani publici, pentru că până la acest moment 1.800 de oameni s-au înscris să voteze la parlamentare.
Mai apare o modificare importantă privind definiția partidelor parlamentare. În forma adoptată de Senat se arăta că partidele politice parlamentare sunt acele partide care la precedentele alegeri generale au reușit să obțină mandate de deputați și senatori. În documentul adoptat de către deputați se completează cu faptul că nu au participat la ultimele alegeri, dar la data declanșării calendarului electoral pentru alegerile parlamentare au ca membri 7 senatori sau 10 deputați. Totodată, a fost crescut numărul reprezentanților în secțiile de votare de la şapte la opt. O o altă modificare se referă la numărul de susținători necesar depunerii listelor de candidaturi, care se înjumătățește.
Reamintim că alegerile parlamentare au loc pe 6 decembrie. Autoritatea Electorală Permanentă anunţă că pentru acest scrutin s-au înscris peste 6.000 de români din afara ţării, pentru votul prin corespondenţă şi peste 1.800 pentru votul la secţia de votare.