Legea educaţiei a fost declarată neconstituţională.
Publicat de radiomures, 3 noiembrie 2010, 00:00
Curtea Constitutionala a Romaniei a decis azi, cu majoritate de voturi, ca Legea educaţiei este neconstituţională, constatând că există un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Guvern, deoarece Executivul şi-a asumat răspunderea pe o lege care era deja în dezbatere parlamentară.
Hotărârea Curţii survine după ce preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a înaintat o sesizare referitoare la proiectul Legii educaţiei, reclamând un conflict juridic de natură constituţională cu Guvernul.
Purtătorul de cuvânt al Executivului, Ioana Muntean, a declarat că Guvernul se va consulta cu Parlamentul legat de procedura care se impune în cazul acestui act normativ, având în vedere că se află într-o situaţie fără precedent, când o decizie a Curţii Constituţionale intervine în timpul derulării procedurii de angajare a răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului.
Democrat-liberalii nu comentează decizia Curţii Constituţionale şi consideră că o astfel de hotarâre nu poate împiedica Executivul să ducă mai departe proiectul de guvernare asumat în coaliţie, a declarat vicepreşedintele PDL, Cezar Preda. În legătură cu partenerul de guvernare, UDMR, Cezar Preda a spus că relaţia cu Uniunea va fi în continuare bună, chiar dacă asumarea răspunderii pe Legea educaţiei, cerută de UDMR, nu mai este valabilă.
Imediat după decizia Curţii Constituţionale în cazul Legii educaţiei,
liderul UDMR, Marko Bela, a anunţat că a convocat Consiliul Permanent al Uniunii, adăugând că nu au existat motive temeinice de neconstituţionalitate. Marko a precizat că situaţia va trebui discutată în Coaliţie şi în Guvern.
În schimb, doi foşti miniştri ai Educaţiei, preşedintele Comisiei pentru învăţământ din Senat, Mihail Hărdău (PDL), şi vicepreşedintele comisiei, senatorul PSD Ecaterina Andronescu, au întâmpinat cu aplauze anunţul Curţii.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că judecătorii Curţii Constituţionale nu puteau dau alt verdict fără să ridice un semn de întrebare asupra independenţei lor şi că, în urma deciziei luate, Senatul poate adopta o lege serioasă.
Şi liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a spus că decizia Curţii Constituţionale dovedeşte că opoziţia a avut o abordare corectă.
Mai mult, un democrat-liberal, senatorul Orest Onofrei a declarat că decizia Curţii Constituţionale confirmă că ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, ar trebui să demisioneze pentru că a adus Guvernul în această situaţie.
Iar confederaţia „Cartel Alfa” cere demisia de onoare a premierului Emil Boc, sindicaliştii precizând că nu este prima oară când Executivul nu respectă prevederile constituţionale.
Motivarea deciziei urmează să fie publicată în „Monitorul Oficial” al României. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Parlamentului României şi guvernului – se mai arată în comunicatul Curţii Constituţionale.
Sursa: Mediafax, Rador