Legea recursului compensatoriu a fost abrogată ieri de Parlament
Publicat de MIRELA ROTAR, 5 decembrie 2019, 08:50 / actualizat: 7 decembrie 2019, 11:46
Legea recursului compensatoriu, în vigoare de doi ani, a fost abrogată ieri de Parlament, prin votul aproape unanim al deputaţilor.
Măsura, promovată de fosta guvernare pentru a evita sancţiuni de la CEDO, dusese la eliberarea înainte de termen a aproape 15 mii de deţinuţi, dintre care o parte condamnaţi pentru fapte grave. Unii dintre ei au recidivat, iar legea a fost contestată şi de opoziţie şi de organizaţiile neguvernamentale. Proiectul de abrogare fusese respins în iunie de Senat, însă acum iniţiatorii au avut succes.
Parlamentarii PNL şi USR, inițiatori ai proiectelor de abrogare a legii, au spus că propunerea privind recursul compensatoriu avut la bază problemele reale legate de condițiile din penitenciare, dar a fost transformată în timpul guvernării PSD într-o grațiere mascată.
Deputatul PNL Ioan Cupșa:
Legea 169 din anul 2017 a vădit o lipsă de înțelepciune și în egală măsură, o lipsă de bună intenție cum nu s-a mai văzut în acest parlament. Știați ce urmări va avea, dar pentru ca unii dintre tovarășii dumneavoastră să fie eliberați mai devreme din penitenciare ați dat drumul tuturor.
Iulia Gherman: Social-democraţii au subliniat că toţi cei care au ieșit mai devreme din penitenciare pe baza recursului compensatoriu au fost eliberați după decizia unor instanțe.
Liderul de grup al deputaților PSD, Alfred Simonis, a declarat că parlamentarii partidului votează abrogarea legii și așteaptă deciziile viitoare ale Guvernului Orban:
Sperăm ca pe viitor, guvernul în funcție să găsească toate metodele alternative și toate măsurile prin care să evite sancţionarea de către CEDO, sancționare la care am ajuns cu toții la concluzia că dacă se întâmplă, poate e mai bine să plătim acele despăgubiri decât să mai eliberăm din penitenciare.
Potrivit unui amendament adoptat de plen, de recursul compensatoriu vor mai putea să beneficieze doar persoanele condamnate începând cu 24 iulie 2012 până la intrarea în vigoare a documentului de abrogare a legii Legea recursului compensatoriu reprezentase doar o parte din planul prevăzut de guvenarea PSD pentru a evita sancţiunile de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Angajamnetul luat mai prevedea crearea a aproape 1600 de noi locuri în penitenciare şi modernizarea a 1300, până în 2024. Însă potrivit organizaţiei APADOR-CH, până la jumătatea lui 2019, Guvernul făcuse doar 70 de locuri noi de detenţie şi modernizase aproape 300. Ca să evite pe viitor sancţiunile pentru condiţiile improprii din detenţie, Cabinetul Orban vrea să construiască două noi închisori. Va contracta un împrumut extern de 177 de milioane de euro în acest scop, potrivit unui proiect publicat ieri pe site-ul Ministerului de Finanţe.