Legea privind comercializarea laptelui şi a produselor lactate va fi modificată
Publicat de Corina Muntean, 4 ianuarie 2019, 15:22 / actualizat: 4 ianuarie 2019, 19:13
Ministerul Agriculturii vrea să legifereze printr-o lege a laptelui modul în care consumatorii sunt informaţi corect în privinţa produselor alimentare ce au în compoziţie produse lactate.
Demersul este justificat de faptul că anul trecut sute de restaurante, pizzerii, patiserii şi cofetării verificate de inspectorii sanitari nu şi-au informat corect consumatorii în privinţa originii şi calităţii ingredientelor din care sunt făcute produsele pe care le comercializează.
Controalele s-au finalizat cu amenzi totale de aproape opt sute de mii de lei, dar şi cu confiscarea a zeci de kilograme de produse, a precizat consilierul în cadrul Ministerului Agriculturii, Ionel Bunea, care a menţionat neregulile semnificative descoperite:
Prepararea şi comercializarea produselor de patiserie-cofetărie utilizând în procesul de fabricaţie specialităţi pe bază de grăsimi hidrogenate, fiind prezentate către consumatori ca având în compoziţie brânză proaspătă, telemea de vacă, caşcaval, unt şi lapte, dezinformarea consumatorilor privind compoziţia acestor produse alimentare, informându-se eronat că sunt utilizate produse din lapte, cum spuneam, acestea fiind absente din compoziţia acestor produse. Din 101 patiserii verificate, un număr de 90 de patiserii, reprezentând un procent de 89%, utilizează specialităţi pe bază de grăsimi hidrogenate, informând eronat consumatorul. Din 28 de cofetării verificate, 20 utilizau grăsimi de origine vegetală, hidrogenate, şi informau eronat, reprezentând un procent de 71,42%.”
Potrivit reprezentanţilor Ministerului Agriculturii, legea privind comercializarea laptelui şi a produselor lactate va fi modificată, astfel încât alimentele falsificate să fie scoase de la comercializare.
Actul normativ se află în dezbatere publică pe site-ul ministerului până pe 8 ianuarie.