Legea pensiilor a fost adoptată de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz
Publicat de MIRELA ROTAR, 19 decembrie 2018, 14:01
193 de deputaţi s-au pronunţat în favoarea legii, unul împotrivă, iar 14 s-au abţinut.
Potrivit noii legi a pensiilor, persoana care a realizat cel puţin stagiul minim de cotizare de 15 ani beneficiază de pensie de asigurări sociale. Cei care au cotizat cel puţin 10 ani pot beneficia de pensie doar dacă vor completa sumele necesare la Casa Naţională de Pensii pentru diferenţa de 5 ani.
Singura modificare faţă de forma propusă de Guvern şi adoptată de Senat vizează drepturile persoanelor cu dizabilităţi. Alături de nevăzători vor putea beneficia de pensie de asigurări sociale şi persoanele cu handicap grav care au realizat o treime din stagiul complet de cotizare.
O noutate este că mamele care au trei copii pot ieşi la pensie cu 6 ani mai devreme.
Masteratul şi doctoratul sunt introduse ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, cu condiţia absolvirii cursurilor cu diplomă.
Se păstrează prevederea că soţul supravieţuitor poate opta pentru 50% din pensia celui decedat. Noutatea este că va putea să-şi păstreze pensia la care se poate adăuga 25% din pensia soţului decedat. De asemenea, pensia de invaliditate va putea fi cumulată cu alte venituri.
Iniţiatorii legii spun că punctul de pensie în urma creşterii etapizate va ajunge la 1.775 de lei în anul 2020 şi dau asigurări că nicio pensie nu va scădea ca urmare a recalculării.