Legea ONG-urilor așa cum este propusă ar îngreuna viața fundațiilor

Publicat de radiomures, 13 mai 2018, 14:21 / actualizat: 13 mai 2018, 23:31
Acesta este semnalul de alarmă tras de liderii asociațiilor din Mureș cu ocazia celei de a 16-a ediții a Târgului ONG din municipiul Tîrgu Mureș.
Prezentă la standurile amplasate ieri în Piața Trandafirilor, președinta Asociației Divers, Maria Koreck a arătat aspectele pe care le consideră negative în proiectul de lege:
Inițiativa legislativă este în defavoarea ONG-urilor, pentru că ar îngreuna foarte mult administrativ munca ONG-urilor. Sunt foarte multe prevederi pentru care ar putea să fie desființat un ONG. Aceasta pe de o parte, pe de alta, se dorește a se muta Registrul Asociațiilor și Fundațiilor la Registrul Comerțului, ceea ce ar presupune ca și statutele să fie modificare, probabil presupune și investiție de bani și, iar, de timp.”
Directorul administrativ al Fundației Alpha Transilvană, Adrian Călugăr, consideră că proiectul de lege aduce și posibilități noi de dezvoltare pentru organizațiile non-guvernamentale:
Am observat termenul de ONG-uri de utilitate publică. Aici parteneriatul se pare că ar putea să fie mult mai bun și mult mai activ decât până acum. Organizația ar putea beneficia de spații, de fonduri și de multe alte lucruri dacă noi ne-am acredita ca organizație de utilitate pubică. Într-adevăr apare și birocrația în toată treaba aceasta pentru că trebuie făcute foarte multe raportări, dar noi organizațiile suntem obișnuite să facem raportări, dări de seamă.”
În Mureș, mai activează circa 200 de ONG-uri. O parte dintre acestea și-au trimis reprezentanții, timp de două zile, la sediul prefecturii Mureș pentru a analiza proiectul de lege aflat în dezbatere publică.
Discuțiile s-au concretizat într-o listă de observații de care reprezentanții asociațiilor speră să se țină cont la elaborarea formei finale a legii ONG-urilor.
Marcela German