Legea conversiei creditelor, o dreptate, dar şi un semnal de alarmă

Publicat de radiomures, 19 octombrie 2016, 15:07
Analiştii economici salută adoptarea legii conversiei creditelor în franci elvețieni, prin care s-a eliminat pragul de 250.000 de franci elveţieni şi gradul de îndatorare de 50%.
Creditele în franci elvețieni se convertesc în lei la cursul de la data încheierii contractului, printr-un act adițional, iar costurile creditului convertit în lei vor fi negociate cu consumatorul.
Analistul economic Radu Bălănean susține că această lege ar trebui privită ca o învăţătură de către toţi cei care iau un credit, care ar trebui să fie mai atenţi atunci când semnează contractul.
Legea vizează un procent destul de mic vizavi de creditele bancare, şi aici ne referim în special la persoanele fizice. Ea face, pe de o parte, o dreptate socială, pe de altă parte, este un semnal de alarmă şi un mesaj către cei care vor să acceseze credite, de a se orienta către creditele în lei şi în euro, unde există o mult mai bună stabilitate şi o posibilitate de previziune. Oricum, peste 90% din credite sunt în lei şi în euro, ca urmare impactul nu este major al acestei legi, ci vine pe un segment punctual, aflat într-o situaţie critică, să realizeze o dreptate socială.”
Părerile tîrgumureşenilor sunt împărţite. Unii spun că legea este bună, alţii că legea creează discriminare:
Camera Deputaţilor este decizională în acest caz, urmând ca legea să meargă la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.
Raluca Creţ