Legea cărnii trebuie să protejeze producătorul român, nu importatorii sau hipermarketurile
Publicat de Stan Lucian, 30 octombrie 2023, 17:00 / actualizat: 3 noiembrie 2023, 13:18
Această ințiativa legislativă este una binevenită care, chiar dacă pentru început poate avea unele scăpări. Poate fi însă imbunătățită în timp, crede producătorul mureșean Constantin Pogăcean. Acesta spune că sintagma ”Produs românesc” va putea fi folosită doar pentru ceea ce provine 100 la sută de la fermele româneşti, iar dacă la mezeluri apar și alte componente, trebuie specificat pe etichetă:
Orice măsură luată pentru a proteja producătorii români e binevenită, și cu timpul se mai poate actualiza. Din informațiile pe care le am, se aduce multă carne de vită de calitate inferioară din Argentina, care se bagă în mezeluri. E și situația când carcasa de carne e doar 80 la sută românească, iar o parte din componentele din mezeluri poate fi din altă parte. Cu cât e mai informat consumatorul, cu atâta e mai bine.
Același tip de etichetare, transparentă, trebuie să apară și pe produsele din așa-numita carne artificială, crescută în laborator sau din componente vegetale, a declarat președintele Asociației Fermierilor din România, Daniel Botănoiu. Acesta subliniază că nu te poți opune importurilor, însă măcar să știi ce cumperi:
Producătorii din România au pierdut contactul cu consumatorul român, și trebuie să încurajăm astfel de proiecte. În privința cărnii sintetice, dacă dvs o cereți și vă place, sigur comerciantul o să v-o aducă. Problema este a noastră, a consumatorilor, dacă acceptăm sau nu aceste lucruri în alimentație. Sigur, ea trebuie să respecte anumite condiții, adică etichetată ca fiind carne obținută în laborator sau sintetică, vegetală. Iar consumatorul român trebuie educat, să fie informat ce mănâncă
Legea cărnii, adoptată săptămâna trecută de Senat, stabileşte regulile folosite la denumirea, etichetarea şi comercializarea produselor din carne, inclusiv cele legate de respectarea condiţiilor de igienă şi informarea corectă a consumatorilor.
Astfel, magazinul va trebui în codul QR să spună clar la ce preț a cumpărat produsul finit.
Forma finală a acestei legi care interzice, totodată, comercializarea cărnii sintetice, va intra la Camera Deputaţilor, for decizional.
Autor: Valeriu Russu