Lege privind accesul gratuit al studenților la Bibliotecile Central-Universitare
Publicat de MIRELA ROTAR, 5 mai 2021, 14:24
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România salută depunerea unei inițiative legislative la Camera Deputaților, de modificare a Legii educației naționale, și solicită aprobarea acesteia în Parlamentul României.
ANOSR a cerut, încă din octombrie 2020, asigurarea gratuității la serviciile bibliotecilor central-universitare din București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara, pentru studenții proprii, dar și pentru cei din alte universități, a declarat pentru Radio Tg.Mureș președintele ANOSR, Horia Oniță:
Legea Educației Naționale asigură acces gratuit studenților la bibliotecile universitare. Dar unele universități nu au biblioteci proprii ci se bazează pe resursele bibliotecilor central-universitare, care sunt în subordinea Ministerului Educației, iar pentru aceste universități nu există accesul gratuit al studenților. Prin urmare, ceea ce s-a transpus prin această inițiativă legislativă este de a a clarifica în textul Legii Educației Naționale, că inclusiv bibliotecile central-universitare sunt obligate să asigure studenților acces gratuit la resursele proprii.
Nu în ultimul rând, ar fi bine ca studenții să aibă acces gratuit online la fondul de carte al bibliotecilor central-universitare, subliniază președintele ANOSR:
Dacă studentul dorește să aibă acces fizic la anumite surse, există diverse protocoale de transfer intra-bibliotecar. Dar în același timp, este extrem de important să ne axăm pe latura digitalizării iar studenții ar trebui să aibă acces la un fond de carte digitalizat. Este un proces care a fost grăbit de pandemie, astfel încât studenții să aibă acces, inclusiv de acasă la aceste resurse. Fiecare student va avea acces gratuit la biblioteca proprie universitară dar, da, ar trebui ca studentul, pe bază de solicitare, să aibă acces și la resursele altor universități, desigur.
Întrucât cele patru biblioteci central-universitare sunt subordonate direct ministerului de resort, accesul studenților se face contra cost.
De pildă la Universitatea București este 25 de lei permisul, iar la Iași 35 de lei, pentru un an. Studenții cred că aceste sume încasate de universități, relativ mici, pot fi compensate de către stat.
Raluca Creț