Lege nouă pentru asociațiile de proprietari. Proprietarii pot deveni chiriași din cauza datoriilor

Publicat de radiomures, 7 august 2018, 17:38
Din 28 septembrie va intra în vigoare o nouă lege privind funcționarea asociațiilor de proprietari.
La fel ca în vechea lege, pentru o datorie la utilități mai veche de 90 de zile, asociația de proprietari poate da în judecată rău platnicul, însă noutatea este că suma datorată trebuie să fie de minimum 1.800 de lei, cât un salariu minim pe economie.
Totodată, asociația de proprietari poate anunța Biroul de Informații Imobiliare, care va bloca vânzarea apartamentului cu datorii până la achitarea acestora.
Ipoteca imobiliară se înscrie în cartea funciară, iar apartamentele executate pot ajunge locuințe sociale în care vechii proprietari vor avea prioritate de închiriere.
Prevederea e însă una cu bătaie lungă, crede președintele unei asociații de proprietari din Tîrgu-Mureș, Viorel Bereș:
Practic, acum s-a stabilit pragul minim la care pot să ajungă datoriile dar în cadrul asociației noastre nu poți ajunge la 1.800 de lei în trei luni având în vedere că avem 50, 70 de lei, 100 de lei să socotim care în trei luni fac 300, deci nu ajungem la 1.800 (cât e salariul minim brut). Cumpărător sau chiriaș poate deveni în ultimă instanță chiar și proprietarul apartamentului respectiv dacă îndeplinește condițiile în care să beneficieze de ajutor social. Cam asta ar fi o noutate dar eu văd asta un drum foarte lung.”
Târgumureșenii sunt revoltați de noua prevedere și spun că ar trebui mai întâi rezolvată cauza pentru care se ajunge la astfel de situații deoarece cei mai mulți dintre cei vizați sunt pensionari cu venituri mici:
Noul act normativ permite asociațiilor de proprietari să pună penalități pe sumele restante la întreținere, însă acestea nu trebuie să depășească 0,2% pentru fiecare zi de întârziere.
Penalitățile curg abia după o lună de la termenul scadent de plată.
Pe de altă parte, vor crește cheltuielile asociațiilor deoarece vor trebui emise chitanțe separate pentru fondul de rulment, pentru fondul de reparații și pentru penalități, adică pentru sume modice de 5sau 6 lei, în prezent acestea fiind cuprinse pe o singură chitanță.
Cristina Bulbescu