Legăturile dintre angajați MAI și politicieni locali reprezintă una dintre vulnerabilitățile sistemului

Publicat de radiomures, 23 martie 2015, 13:17
Așa a afirmat azi, la bilanțul MAI pe 2014, procurorul-șef al DNA, Laura Codruta Kovesi. Potrivit acesteia, limitarea legăturilor cu politicieni și oameni de afaceri este un sacrificiu pe care polițiștii trebuie să îl facă.
La rândul său, președintele Klaus Iohannis apreciază eforturile MAI și consideră că, în 2015, trebuie să se pună accent pe combaterea corupției cu impact asupra bunei guvernări.
Și premierul Victor Ponta a lăudat activitatea MAI și spune că, prin eforturi coroborate, intrarea României în spațiul Schengen e un obiectiv care poate fi atins.
Prezent la bilanț, șeful SRI, Eduard Hellvig, a declarat că MAI este cel mai important partener guvernamental al instituției pe care o conduce.
Laura Codruța Kovesi :
Este important că împreună am găsit soluţii pentru a avea o practică judiciară unitară. Am găsitr soluţii pentru a propune modificări unitare care să fie utile atât Poliţiei Române, cât şi DNA. Cred că din această perspectivă este important să spun că suntem instituţii care au interese comune şi trebuie să ne asigurăm că avem încredere unii în alţii şi să continuăm colaborarea şi în acest an, dar şi în anii care urmează. În acelaşi timp, cred că este important să identificăm împreună vulnerabilităţile pe care instituţiile noastre le au. Una dintre vulnerabilităţi care este comună atât structurilor MAI, dar şi DNA, o reprezintă corectitudinea şi integritatea celor care lucrează în sistemul de justiţie şi în sistemul de apărare şi siguranţă naţională.
Din această perspectivă am constatat în cadrul investigaţiilor noastre că numărul persoanelor cu funcţii de conducere din cele două structuri care sunt suspectate sau care au fost investigate pentru fapte de corupţie a crescut în cursul anului trecut. De aceea este extrem de important ca măsurile preventive care trebuie luate să fie adoptate şi implementate cât mai repede. În acelaşi timp este important să descoperim şi vulnerabilităţile care duc la astfel de situaţii. Una dintre vulnerabilităţi pe care noi le-am constatat o vizează legăturile care există între angajaţi ai MAI şi politicieni locali sau oameni de afaceri. Din perspectiva noastră a fi poliţist este o onoare care presupune pe lângă numeroase satisfacţii profesionale şi o serie de sacrificii, iar limitarea legăturilor cu politicienii şi cu oamenii de afaceri este una dintre ele.
O altă vulnerabilitate care vizează sistemul de justiţie în general o constituie recuperarea prejudiciilor. În cursul anului trecut DNA a indisponibilizat bunuri în valoare de peste 330 de milioane de euro şi cred că din această perspectivă putem oferi un model care poate fi implementat şi la nivelul structurilor MAI.
Am constituit în cadrul DNA o structură specializată formată din poliţişti care efectuează investigaţii financiare pentru a decoperi şi pentru a sechestra bunuri şi valori care pot fi indisponibilizate în cursul procesului penal şi care la finalul procesului pot fi executate. Un alt element comun în activitatea instituţiilor noastre îl constituie creşterea încrederii cetăţenilor în ceea ce facem, de aceea transparenţa în activitate, relaţia cu justiţiabilii, cu mass-media, cu societatea civilă este extrem de importantă. Aş vrea să spun că a crescut numărul de denunţuri pe care cetăţenii le fac la DNA cu peste 50%, anul trecut, ceea ce arată şi o creştere a încrederii în activitatea noastră. Nu te adresezi unei instituţii dacă nu ai încredere în acea instituţie. Cred că este important ca împreună să păstrăm acest procent de încredere şi cred că acesta poate fi păstrat doar dacă ne îndeplinim atribuţiile în mod profesionist, corect, în mod egal faţă de toţi, indiferent de calitatea persoanei pe care o investigăm.
În numele colegilor din DNA doresc să vă felicit pentru rezultatele pe care le-aţi obţinut şi pentru că zilele următoare este Ziua Poliţiei Române, să vă doresc la mulţi ani, multe împliniri şi realizări profesionale şi ceea ce este mai important, să vă faceţi datoria cu pasiune şi nu cu patimă.
Foto: www.ziuaconstanta.ro