Lectii de arheologie la Miercurea Ciuc
Publicat de radiomures, 13 iulie 2012, 00:00 / actualizat: 4 martie 2015, 14:04
Mai mulţi elevi şi studenţi din întreaga ţară reconstituie, în apropierea municipiului Miercurea Ciuc, modul de realizare a artefactelor din os.
Ei participă la o tabără de arheologie experimentală în situl arheologic de la Păuleni-Ciuc -Csomortan-Dâmbul Cetăţii, cunoscut pentru vestigiile descoperite, aparţinând mai multor culturi.
Elevii şi studenţii parcurg toate etapele confecţionării unor obiecte din os. Mai întâi fierb oase mari de vită, după care le curăţă de grăsime cu unelte din piatră, apoi le şlefuiesc şi le perforează, creând unelte sau podoabe. Obiectele realizare de ei sunt asemănătoare celor care au fost descoperite, de-a lungul anilor, în şantierul arheologic de la Păuleni-Ciuc.
Coordonatorul proiectului, arheologul Dan Buzea, de la Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe, a subliniat că tinerii au fost introduşi, treptat, în lumea necunoscută a preistoriei.
Participanţii la tabără au fost extrem de încântaţi de activităţile pe care le desfăşoară, uneori refuzând să meargă în pauze şi continuând să realizeze diferite obiecte.
Ioana Dima